Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Юридически експерти са на мнение, че паметната бележка на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми, който описва искането на президента Тръмп да бъде прекратено разследването срещу бившия му съветник по националната сигурност Майкъл Флин, може да послужи за основен аргумент за повдигане на обвинение срещу президента във възпрепятстване на правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми
Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми БГНЕС, архив

"Ню Йорк таймс": Тръмп е искал от Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин

Спорно е обаче дали на действащ президент могат да бъдат предявени обвинения в криминално престъпление. Спорно е също дали може да му бъде потърсена отговорност по друг начин, освен със задействане на процес по отстраняването му от властта.

За начало на процес за импийчмънт се обявиха някои конгресмени демократи, но засега изгледите за това са много малки, тъй като тези конгресмени нямат политическа подкрепа, предаде Франс прес.

В американската история досега няма президент, свален от власт с импийчмънт. Този процес е задействан срещу двама президенти - Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998, но и двамата са оправдани. През 1974 г. Ричард Никсън решава да подаде оставка, за да избегне сигурен импийчмънт в Конгреса заради скандала Уотъргейт, напомня АФП.

Лъжите на Белия дом

Конституцията на САЩ предвижда, че Конгресът може да отстрани от власт президента, вицепрезидента или федерални съдии в случай на "измяна, корупция или други сериозни престъпления или нарушения на закона".

Тази процедура протича в два етапа.

Известен с предсказанията си професор видя импийчмънт на Тръмп

Първо, Камарата на представителите гласува с обикновено мнозинство текстовете на обвиненията, в които детайлно са описани деянията на президента. Ако той бъде обвинен, съдебният процес протича в Сената.

След дебати в Сената 100-те сенатори гласуват поотделно всички обвинения. За осъждане на президента е необходимо мнозинство от две трети и тогава той автоматично е отстранен от властта, без право да обжалва. В противен случай президентът е оправдан, какъвто бе случаят с Бил Клинтън през 1999 г.

В този процес правосъдието няма никакво участие, отбелязва АФП. "Решенията за отстраняване от власт не са под контрола на съда", каза за АФП Йенс Дейвид Олин, професор по право в университета Корнел. "Достатъчно е Конгресът да бъде убеден, че Тръмп е извършил сериозни престъпления или нарушения на закона. Те (депутатите) са съдиите от последна инстанция, които определят дали този критерий е изпълнен", добави той. Затова решението за импийчмънт е в пресечната точка между политиката и правото, посочва АФП.

САЩ
Thinkstockphotos

БТА