/ Guliver/Getty Images
Президентът Доналд Тръмп винаги може да се позове на някаква житейска случка. Без значение за какво говори, той сякаш винаги има познат с подобно лично преживяване или може да разкаже подобна лична история, която е узнал от първа ръка.

Guliver/Getty Images

Когато в четвъртък се срещна с изпълнителни директори на авиокомпании, Тръмп спомена, че неговият пилот - "който е истински експерт" - му бил разказал за проблемите с остарялата техника. Когато се срещна с експерти от бизнеса и икономиката седмица по-рано, президентът разказа за трудности, които негови приятели в бизнеса имали да вземат кредити от банките. Той каза това, говорейки за необходимостта да се намалят финансовите регулации. Когато се изказа одобрително за резултата от Великобритания на ЕС, Тръмп заяви миналия месец, че имал "много лош опит" в работата си с бюрокрацията на съюза.

"Да получа одобрение за сделки от Европа", каза той, "беше много, много трудно".

Guliver/Getty Images

Наречете го президент на житейските случки: за добро или за лошо Тръмп лансира политически предложения, пречупени през житейския му опит.
"Всичко е свързано със собствения му опит", каза Джеф Шесъл, който е писал речи за президента Бил Клинтън. "Неговата представа за Европа, неговата представа за авиокомпаниите, неговата представа за банковата система - винаги става дума за неговата лична представа за нещата."

Да формираш и аргументираш политиката си, пречупвайки я през житейския си опит, не е непременно нещо лошо. Не един президент и политик е признавал предимствата да разказваш житейски истории при съставянето на дневния ред.

Президентът Барак Обама лансираше своята невероятна житейска история като метафора за огромните възможности, с които разполагат всички американци. И често се опираше на безпокойствата в десетте писма на различни хора до Белия дом, които прочиташе всеки ден.

Guliver/Getty Images

Клинтън беше известен с разказите за свои срещи с обикновени американци.

Президентът Линдън Джонсън споменаваше опита си като преподавател на американци от мексикански произход, намиращи се в неравностойно положение, когато подчертаваше нуждата от образование и икономически възможности за всички американци.

"Великият комуникатор" Роналд Рейгън разказа история за жена, която без да има право, получавала социални помощи, и после я вплете в стереотипа за "кралиците на социалните помощи", които мамят системата.

Восъчните президенти на САЩ и Мексико застанаха рамо до рамо в музей (СНИМКИ/ВИДЕО)

Катлийн Хол Джеймисън, преподавател в Университета на Пенсилвания, която се е специализирала в областта на политическата комуникация, каза, че през първите три седмици на поста Тръмп е задминал дори Рейгън по "аргументация чрез житейски случки".

"С оглед на импровизациите на Тръмп като президент", каза тя, "с основание можем да приемем, че тези случки за него играят много по-голяма роля" при формирането на дадена политика, отколкото за предишни президенти. Рискът, добавя тя, е че когато прекалено се разчита на лични житейски истории, "може да се създаде погрешно впечатление, че нещо е типично, въпреки че не е".

Тръмп нарече US медии "врагове на американците"


При Тръмп е трудно да се каже как точно формира политиката си. Бизнесменът милиардер, сега политик, разказва житейски преживявания от своя нетипичен свят, който не е непременно като този на обикновените американци. Когато се оплака от тежките регулации в ЕС, Тръмп изглежда имаше предвид, че не е получил одобрение да огради със стена в морето своето игрище за голф в Ирландия.

Швеция иска от САЩ разяснения за изказване на Тръмп

Когато в кампанията говореше за рушащата се инфраструктура, той спомена дупките по пистите на нюйоркското летище "Ла Гуардия" - където Тръмп е кацал със своя луксозен частен самолет. Когато говореше в кампанията за опасностите от ядреното оръжие, президентът често цитираше експертните познания на своя покоен "брилянтен" чичо Джон, учен от Масачузетския технологичен университет.

Guliver/Getty Images

В някои случаи Тръмп си вади изводи от истории, които са леко объркани.

Отправяйки призив да се разследват огромни изборни манипулации например, Тръмп в лични разговори е разказвал история, споделена с него от професионален голф играч. В нея обаче не става ясно дали играчът му е казал, че той лично е имал проблеми да гласува или че не са позволили на негов приятел да гласува, съобщи "Ню Йорк таймс". Бернард Лангер, голф играч, който е германски гражданин и няма право да гласува в САЩ, след това разпространи изявление в интернет портала "Голф дайджест", посочвайки, че някои моменти са се изгубили в превода. Той заяви, че е разказал на свой приятел история за някого, който не могъл да гласува, и по някакъв начин тя е стигнала до човек с връзки в Белия дом, а "оттам е била преведена грешно".

Guliver/Getty Images

Що се отнася до трудностите на Тръмп с ЕС, той е срещнал регулаторни пречки пред построяването на стена около игрището му за голф в Ирландия, но е срещнал и местна съпротива срещу проекта.

Думи на Тръмп учудиха Швеция

В интервю от декември президентът каза, че е искал и одобрение за "огромно, прекрасно разширение" на игрището. Впоследствие обаче се отказал от идеята, макар вече да имал одобрение от ирландските власти, защото щяло да отнеме години, докато получи разрешение и от ЕС. Но никъде няма документ, показващ, че той е искал да му се позволи подобно разширяване
БТА