Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът на САЩ Доналд Тръмп са се договорили в телефонен разговор да действат съвместно срещу "Ислямска държава" в сирийските градове Ал Баб и Ракка, които се намират под контрола на джихадистите, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници от турското президентство.

Двамата лидери са обсъдили също въпроса за създаване на зона за сигурност в Сирия, бежанската криза и борбата срещу тероризма, казаха източниците. Ердоган е призовал САЩ да не оказват подкрепа на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН).

Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона
 
Тръмп е говорил за "споделен ангажимент (на двете страни) за борба срещу тероризма във всичките му форми" и е приветствал приноса на Турция в борбата срещу ИД, се посочва в изявление на Белия дом без повече подробности.

Сирийските демократични сили, коалиция на подкрепяни от САЩ милиции, започнаха нова фаза в кампанията си срещу ИД в Ракка в събота. Турция, членка на НАТО и част от международната коалиция, ръководена от САЩ, за борба срещу ИД, неведнъж е казвала, че желае да бъде част от операцията за освобождение на Ракка, но не иска и кюрдската милиция СЗН, която е част от Сирийските демократични сили, да бъде включена.

Кюрдите - народ, разпокъсан между четири страни
 
Турските източници съобщиха още, че директорът на ЦРУ Майк Помпейо ще посети Турция, а тема на разговорите ще бъдат СЗН и борбата срещу движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и когото Анкара обвинява за опита за преврат на 15 юли.
БТА