Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона
Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона / БГНЕС
Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона
92295
Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона
  • Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона

Президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, проведоха 45-минутен официален разговор по телефона.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи в Туитър за началото на разговора Тръмп - Путин, като помести в своя микроблог в социалната мрежа Туитър снимка от Овалния кабинет, където Тръмп на бюрото си говори по телефона, заобиколен от вицепрезидента Майкъл Пенс, съветника по националната сигурност Майкъл Флин, началника на кабинета Райнс Прийбъс и политическия съветник на президента Стивън Банън.

Владимир Путин поздравил американския си колега Доналд Тръмп за официалното му встъпване в длъжност и му пожелал успех в работата, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС.

Руснаци отпразнуваха с шампанско и песни встъпването в длъжност на Тръмп

Путин и Тръмп са изразили готовност за активна обща работа за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ на конструктивна, равноправна и взаимноизгодна основа. Двамата са изтъкнали колко важно е възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки, посочи руското президентство.

Двамата лидери са обсъдили и актуални международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия изток, палестинско-израелския конфликт, стратегическата стабилност, ситуацията около иранската ядрена програма и положението на Корейския полуостров. Засегнати били аспекти от кризата в Украйна.

Путин и Тръмп са се договорили за установяване на партньорско сътрудничество по тези и други въпроси, отбеляза Кремъл.

След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ

Приоритетна задача според двамата е да се обединят усилията в борбата с главната заплаха - международния тероризъм. Президентите са изразили воля за реално координиране на руските и американските действия за разгром на групировката "Ислямска държава" и другите терористични групировки в Сирия, отбеляза Кремъл.

Двамата са се договорили да се работи за насрочване на дати и място за лична среща, както и да поддържат редовни лични контакти.

В изявление на Белия дом телефонният разговор между Тръмп и Путин се определя като позитивен и като първа значителна стъпка към подобряване на отношенията, предаде Франс прес.

"Този положителен телефонен разговор е първа значителна стъпка за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, които имаха нужда от възстановяване", се казва в изявлението.

В него се допълва, че двамата лидери са говорили за това как биха могли да работят заедно за постигане на мир в Сирия и за борба срещу ИД, допълва Ройтерс. Разговорът е продължил около час.

Отношенията между САЩ и Русия се влошиха след анексията на Крим от Москва и руската намеса в Сирия, както и след обвиненията за пряка намеса на Кремъл в американските избори, припомня Франс прес.

Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона
netinfo