Руснаци отпразнуваха с шампанско и песни встъпването в длъжност на Тръмп
Руснаци отпразнуваха с шампанско и песни встъпването в длъжност на Тръмп / БГНЕС, архив

Бутилки с шампанско гърмяха тази вечер в Москва, където руснаци отпразнуваха началото на президентския мандат на Доналд Тръмп в САЩ, уверени, че предстоят по-добри времена за отношенията между двете страни, съобщи Асошиейтед прес.

Около 100 симпатизанти на Тръмп се събраха на хипстърско парти в зала на няколкостотин метра от Кремъл, в чийто център имаше триптих на Тръмп, руския президент Владимир Путин и френската националистка Марин льо Пен. Час преди Тръмп да излезе за полагането на клетва пред Капитолия във Вашингтон, в залата в Москва проехтяха гърмежи от бутилки шампанско. Тържеството бе организирано от консервативната телевизия "Цариград", ръководена от крайнодесния идеолог Александър Дугин.

Някои от празнуващите носеха маски на Гай Фокс като закачка с обвиненията на американското разузнаване, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ.

"Странно е, но е страхотно - за пръв път в историята руснаци приветстват победата на кандидат за американски президент", каза политическият анализатор Станислав Бишок.

Тръмп: Ако Путин ме харесва, това е актив, а не пасив

Обещанията на Тръмп да поправи развалените отношения с Москва обнадеждиха руския политически елит на фона на напрежението заради украинската криза, войната в Сирия и твърденията за руска намеса в американските избори.

"Готови сме да свършим своята част от работата, за да подобрим отношенията", каза премиерът Дмитрий Медведев във "Фейсбук". Председателят на комисията за външна политика в руската Дума Леонид Слуцки изрази надежда за конструктивни връзки, но предупреди, че няма магическо копче, с което това да стане незабавно.

Медведев: Много от тезите на Тръмп са разумни и прагматични

Обещанията на Тръмп да оправи влошените отношения с Москва обнадежди политическия елит на Русия след периода на растящо напрежение с Вашингтон заради украинската криза, войната в Сирия и обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ.

Възхвалите на Тръмп към руския президент Владимир Путин породиха очаквания, че той може да се насочи към нормализиране на отношенията въпреки твърдите позиции за Русия на някои от номинираните от него членове на правителството.

Путин: Опитват се да подкопаят легитимността на Доналд Тръмп

Въпреки неяснотите около политиката на Тръмп, много руснаци имат големи надежди, а някои нощни клубове и барове организираха партита за отпразнуване на встъпването му в длъжност. Още снощи в един от московските клубове няколко десетки хора вдигаха тостове за Тръмп, посочва АП. Вили Токарев, 82-годишен певец, емигрирал в САЩ през 70-те години на миналия век, а по-късно станал музикална легенда в Русия, изпя своята песен "Тръмплисимо Америка".

"Тръмп, Тръмп - символ на Америка. Тръмп, Тръмп, той е президентът", пееше мустакатият Токарев на малка сцена, на фона на руския и американския флаг.

Руснаци произведоха въглища в подкрепа на дружбата със САЩ (ВИДЕО)

Леонид Слуцки, председател на комитета за външна политика в руската Дума, заяви в статия, публикувана днес, че "конструктивният подход и прагматизмът практически изчезнаха от руско-американския дневен ред при президентството на Обама.

Източник: БТА