/ Gulliver/Getty Images
Бившият американски астронавт Марк Кели обяви, че ще се кандидатира да заеме мястото на покойния сенатор от Аризона Джон Маккейн до изтичането на мандата му, предаде АП. Астронавтът привлече общественото внимание, след като съпругата му - депутатката Габриел Гифърдс, беше простреляна при неуспешен опит за убийство.
 
Кели е водещият кандидат за номинацията на Демократическата партия да се изправи срещу кандидатката на републиканците Марта Максали. Изборите в Аризона ще бъдат едни от най-внимателно наблюдаваните през 2020 г., отбелязва АП.
 
Габриел Гифърдс се завърна в Конгреса след стрелбата срещу нея

Максали е бивша депутатка от Републиканската партия, която беше назначена на мястото на Маккейн миналата година от губернатора на Аризона Дъг Дюси, след като загуби с малка разлика срещу кандидатката на демократите Кирстен Синема. Максали разчиташе сериозно на биографията си като първата жена пилот, изпълнила бойна мисия. Подкрепата й за президента Доналд Тръмп обаче навреди сериозно на популярността й, отбелязва АП.

Ако демократите номинират Кели, на изборите за мястото на Маккейн в Аризона ветеран от флота на САЩ и бивш астронавт ще се изправи срещу жена бивш пилот на военновъздушните сили, чийто самолет е бил свалян и е прекарала време в плен.   Демократическата партия следи внимателно резултатите от тези избори, особено след като техен кандидат спечели срещу Максали миналата година.

Gulliver/Getty Images

Губернатор Дюси назначи Максали на мястото на Маккейн в Сената, след като първият назначен от него кандидат, бившият сенатор от Републиканската партия Джон Кайл, подаде оставка няколко месеца след заемането на поста.
 
На изборите догодина ще бъде определено кой ще довърши оставащите две години от мандата на Маккейн. Победителят ще може да се кандидатира за пълен шестгодишен мандат през 2022 г.
БТА