Габриел Гифърдс се завърна в Конгреса след стрелбата срещу нея
Габриел Гифърдс се завърна в Конгреса след стрелбата срещу нея / Reuters

Американската депутатка Габриел Гифърдс се завърна в Конгреса за първи път откакто беше простреляна в главата при атентат през януари в Аризона, съобщиха световните агенции. Представителката на демократическата партия участва в историческото за страната гласуване в Камарата на представителите и подкрепи законопроекта за вдигане на тавана на държавния дълг.

Гифърдс, която нямаше възможността да присъства на заседанията от януари, се появи в залата няколко минути преди началото на вота и беше посрещната с бурни аплодисменти от колегите си и от двете партии, които я прегръщаха и поздравяваха. 40-годишната депутатка беше отслабнала, но в добра физическа форма и можеше да се придвижва с минимална помощ, отбелязва Франс прес.

Няколко минути след гласуването Гифърдс написа в страницата си в Туитър: "Капитолийският хълм изглежда прекрасно. Горда съм, че се върнах на работа", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На 8 януари Гифърдс беше простреляна в главата от 22-годишен мъж, който откри огън срещу събралите се на среща с нея избиратели в град Тусън, щата Аризона. При нападението бяха убити шест души, сред които деветгодишно момиче, а 13 бяха ранени.

Габриел Гифърдс е съпруга на астронавта Марк Кели, който командваше последната мисия на совалката "Индевър".