Мъжът, убил 6 души и ранил US депутатка, се призна за виновен
Мъжът, убил 6 души и ранил US депутатка, се призна за виновен / снимка: Reuters

Мъжът, който през 2011 година тежко рани члена на Камарата на представителите на САЩ Габриел Гифърдс и уби шестима души, се призна за виновен. В резултат 23-годишният Джаред Лафнър може да бъде осъден на доживотен затвор, вместо да получи смъртна присъда, съобщиха осведомителните агенции.

На 8 януари 2011 година Лафнър откри стрелба пред супермаркет в Тусон, Аризона, където Гифърд провеждаше среща с избиратели. Тя бе тежко ранена в главата и едва оцеля, но през януари тази година подаде оставка от Конгреса, за да продължи лечението и възстановяването си.

Някои от ранените при стрелбата - 13 души, и самата Гифърдс казаха, че са доволни от развитието на случая, тъй като ще избегнат мъчителен за тях процес, който би продължил с години, ако обвинението беше решило да иска смъртно наказание, пише БТА.

Преди Лафнър да се признае за виновен по 19-те предявени му обвинения, съдията се произнесе, че той е психически здрав и е в състояние да разбира в какво е обвинен. Специалисти установиха, че Лафнър страда от шизофрения и той повече от година той би принудително лекуван в затвора с психотропни медикаменти.

При предишни явявания в съда Лафнър не се призна за виновен.