/ БТА
Повече от 10 000 афганистанци, живеещи в Пакистан, се запътиха към границите, само няколко часа преди крайния срок, в който 1,7 млн. души трябва да напуснат доброволно Пакистан или да бъдат арестувани и депортирани, предаде АФП.

Пакистанското правителство заяви, че от 1-ви ноември ще започне да арестува афганистанци без документи и да ги отвежда в нови центрове за задържане, откъдето те ще бъдат документирани и принудително връщани в Афганистан.

В Афганистан правителството на талибаните наложи сурово тълкуване на ислямското право, откакто завзе властта през август 2021 г., като забрани на момичетата да получават средно и висше образование и принуди жените да не работят.

Въпреки че се смята, че стотици хиляди афганистанци са избягали в Пакистан след връщането на талибаните на власт, милиони други вече са се установили там през десетилетията на конфликт, което превръща Пакистан в домакин на една от най-големите бежански популации в света.

Въпреки изтощителната икономическа криза в Афганистан, съчетана с наредбите на талибанското правителство относно правата на жените и момичетата, афганистанците в Пакистан са принудени да се завърнат в родината си.

Най-малко 18 жертви след катастрофа между автобус и микробус в Пакистан

"Хиляди афганистански бежанци чакат реда си в превозни средства, камиони и тирове и броят им продължава да расте", каза пред АФП, високопоставен правителствен служител на границата в Торхам, провинция Хайбер Пахтунхва.

"От сутринта са се събрали повече от 10 000 бежанци."

В Афганистан талибанското правителство окачестви тази политика на Пакистан като "тормоз".

Пакистан заяви, че депортирането има за цел да защити "благосъстоянието и сигурността" на страната, в която антиафганистанските настроения се засилват на фона на продължителните икономически трудности и нарастването на трансграничната войнственост.
БГНЕС