Пакистан
Пакистан / БТА
Най-малко 11 строителни работници бяха убити при експлозия на крайпътна бомба в северозападен Пакистан близо до границата с Афганистан, съобщиха днес длъжностни лица, предаде ДПА.

Работниците се връщали от строителна площадка за изграждане на охранителен пост, когато превозното им средство било поразено от взрива, каза представител на местната полиция.

При нападението има и двама ранени.

„Разтърсващо да научим за терористичната атака в Северен Вазиристан, която отне живота на 11 невинни работници. Категорично осъждаме този безсмислен акт на насилие и сме солидарни със засегнатите семейства“, написа служебният премиер Ануарул Хак Какар в онлайн платформата „Екс“ (доскоро „Туитър“).

Планинският район на област Северен Вазиристан дълго време беше база на ислямистки бойци, свързани с Ал Каида, преди да бъдат прогонени в поредица от правителствени офанзиви.

Откакто афганистански талибани завзеха властта в Кабул се наблюдава и скок на насилието, извършвано от пакистанските талибани.

Според статистически доклад, публикуван от независимия мозъчен тръст Пакистански институт за изследване на конфликти и сигурност (PICSS), през първите шест месеца на 2023 г. има увеличение от 79% на атаки на ислямисти в страната.

Около 80 000 души са били убити в годините, изпълнени с насилие, от пакистанските талибани. Те се стремят да свалят правителството, за да въведат строгите ислямски закони на шериата, както направиха твърдолинейните талибани в Афганистан, отбелязва ДПА.
 

 
Петя Гергова/БТА