/ БТА
Най-малко 52 души са загинали, а повече от 80 са ранени, след като предполагаем самоубийствен атентат близо до джамия по време на събрание, посветено на рождения ден на ислямския пророк Мохамед в Югозападен Пакистан, съобщи „Дейли мейл“.

Според правителствения слуижител Ата Уллах взривът е станал в Мастунг, район в провинция Белуджистан.

Ранените са откарани в близките болници, а някои от тях са в критично състояние.

Сред загиналите е и висш полицейски служител, Мохамед Наваз, каза Уллах.

Полицаите провеждат разследване, за да установят дали бомбеният атентат е самоубийствен.

Мюсюлманите в Пакистан и по света отбелязват рождения ден на ислямския пророк, като провеждат публични събирания. Годишнината от рождението, известна като Мавлид ан-Наби, включва целодневни тържества и се раздава безплатна храна на хората.

Само няколко дни преди атентата властите поискаха от полицията да остане в максимална готовност, тъй като се очакваха инциденти.

Най-малко 30 пострадали след влакова катастрофа в Пакистан

В свое изявление служебният министър на вътрешните работи Сарфраз Бугти осъди бомбения атентат и изрази скръб и мъка по повод на загубата на човешки живот. Той заяви, че е "отвратителен акт" да се атакуват хора по време на шествието Мавлид ан-Наби.

Никой не пое веднага отговорност за бомбения атентат, но пакистанските талибани бързо се разграничиха от него.

За предишни смъртоносни нападения в Белуджистан и на други места отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Богатата на природен газ югозападна провинция Белуджистан на границата с Афганистан и Иран повече от две десетилетия е място на тлеещ бунт на белуджистки националисти.

Първоначално сепаратистите искаха да получат дял от ресурсите на провинцията, но по-късно започнаха въстание с призив за независимост.
БГНЕС