/ iStock/Getty Images
В продължение на два дни над 30 души от Атинския университет по икономика и бизнес са палили контейнери насред столичната улица Патисия, поради което пътят е бил затворен за кратко в сряда и четвъртък.

Малко след подпалването в сряда хора с качулки са нападнали с камъни и дъски минаващ патрулен автомобил, а в четвъртък са замервали директно полицията с камъни и други предмети. 
 


В сряда около обяд близо 35 души с покрити лица са излезли от университета, препречили са една от лентите на платното за движение с контейнери и столове и са подпалили контейнерите. Около 20 минути по-късно хора с качулки са нанесли щети на полицейска кола с трима полицаи вътре. Колата е минавала по противоположната, свободна за движение пътна лента, въпреки че от гръцката полиция е била издадена заповед от там да не преминават патрулни коли заради докладвания инцидент.

Двама от полицаите са се отдалечили веднага от колата, но третият е останал и е изстрелял няколко куршума във въздуха.

Полицаят е бил задържан за кратко заради стрелбата, но е пуснат, тъй като според закона всеки полицай има право да използва своето оръжие в случай на опасност за живота. 

По заповед на началника на гръцката полиция обаче са задвижени процедури по дисциплинарно разследване на инцидента и по евентуално налагане на административна мярка за отстраняване от длъжност на замесените полицаи заради неизпълнение на предварително даденото нареждане временно да няма патрулни коли в конкретния участък. 



В четвъртък близо 30 души отново са излезли от Атинския университет по икономика и бизнес и са подпалили контейнери, запречващи пътя. Към 15:00 ч. те са нападнали полицейските служби.  

Пътят е бил затворен в двете посоки, но движението е било възстановено преди 16:00 ч.
Мелина Христова/БТА