Безпилотен самолет, натоварен с радиоактивен газ, се разби в Тихия океан
Безпилотен самолет, натоварен с радиоактивен газ, се разби в Тихия океан / снимка: БГНЕС, архив

Японски безпилотен военен самолет, превозващ малко количество от радиоактивния газ криптон, се разби в Тихия океан, но няма опасност от радиоактивно замърсяване, съобщиха официални източници.

Самолетът излетял за тестови полет рано вчера от остров Иво Джима, на около 1200 км южно от Токио, но се разбил две минути по-късно заради спиране на двигателя, съобщи представител на японското министерство на отбраната. Безпилотният самолет превозвал 107,7 килобекерела криптон 85 в запечатана стъклена капсула, предназначен за запалване на двигателя на самолета, съобщи представител на министерството на науката и технологиите, посочва БГНЕС.

„Количеството беше близо до минимума. Ако капсулата се разбие под водата, това няма да породи никакви последици за околната среда. Също така ако се вдиша изцяло, няма да навреди на човешкото тяло", обясни Томоказу Уеда, отговарящ за ядрената безопасност в министерството. Безпилотният самолет, дълъг 5,2 м, принадлежал на Института за технически изследвания и развитие на министерството на отбраната.