Без найлонови торбички в Италия след 2 години
Без найлонови торбички в Италия след 2 години / netinfo

Италианското правителство реши да се прекрати използването на полиетиленови торбички в страната от 1 януари 2010 година, предаде ИТАР-ТАСС. Предвижда се полиетиленовите торбички да бъдат заменени с произведени от екологично чисти материали, поддаващи се на естествено биологично разграждане.

Мнозина обаче се отнасят скептично към идеята, че е възможно за две години полиетиленовите торбички да бъдат извадени от обращение. В седмичното списание "Панорама" се подчертава, че правителството не планира да въведе наказания за използване на полиетиленовите торбички.

Списанието припомня, че Австралия, Тайван, Бангладеш и кметството на Сан Франциско вече са забранили използването на торбички от неекологични материали. Япония, Франция, Белгия и други страни също вече са предприели стъпки за борба с този източник на замърсяване. Но забраната на полиетилена без предоставяне на алтернативно решение ще бъде безсмислена, отбелязва изданието.

Годишно в Италия се произвеждат 200 000 тона полиетиленови пликове, от които след това се рециклират 100 000 тона, отбелязва ИТАР-ТАСС.