Бериша призова ЕС да преразгледа решението за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”
Бериша призова ЕС да преразгледа решението за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” / снимка: БГНЕС
Албанският премиер Сали Бериша призова Европейския съюз да разгледа възможността за повторно пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, спрени на 31 декември по искане на Брюксел, предаде агенция Франс прес.

"Призоваваме ЕС да преразгледа решението си /за затваряне на двата блока/, защото това решение вреди на регионалния пазар на енергия", заяви Бериша на пресконференция с българския си колега Сергей Станишев, който е на посещение в Тирана.

"Надяваме се, че нашият глас и този на останалите страни в района, които имат сериозни проблеми с осигуряването на електроенергия след спирането на двата блока на АЕЦ „Козлодуй”, ще бъдат чути", добави Бериша.

Затварянето на двата блока доведе до прекратяване на доставките на електроенергия за съседните страни, които страдат от недостиг на електричество, особено Албания, която преживява тежка енергийна криза, отбелязва АФП.

От няколко седмици властите в Албания успяват да осигурят едва между четири и осем часа електричество на ден. "Не можем да помогнем на Албания в този момент, защото

България може да изнася електроенергия само ако двата реактора на АЕЦ работят", посочи от своя страна Станишев.

"Последиците от спирането на реакторите ще бъдат усетени не само в Албания, но също и в Гърция и в другите страни от района", предупреди той.

България е главният износител на електроенергия на Балканите, отбелязва АФП.