Беназир Бхуто и Наваз Шариф заплашват с бойкот на изборите в Пакистан
Беназир Бхуто и Наваз Шариф заплашват с бойкот на изборите в Пакистан / снимка: БГНЕС

Пакистанските опозиционни лидери Беназир Бхуто и Наваз Шариф заявиха, че ще съставят списък с условия, които властите трябва да изпълнят, за да ги разубедят да бойкотират парламентарните избори в Пакистан на 8 януари догодина, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрирайки единомислието си, двамата бивши министър-председатели заявиха, че според тях при сегашните условия изборите на 8 януари няма да бъдат свободни и справедливи. Те обаче се въздържаха незабавно да обявят, че ще бойкотират изборите в знак на протест срещу продължителното управление на подкрепяния от САЩ президент Первез Мушараф, и не уточниха какви условия ще поставят, отбелязва АП.

"Запазваме си правото да бойкотираме изборите на по-късен етап", заяви Бхуто на съвместна пресконференция с Шариф след разговор между двамата в резиденцията й в столицата Исламабад. "Топката ще бъде в полето на управляващия режим", допълни тя.

Шариф заяви, че подобно на Бхуто не желае да отбягва изборите, на които западът се надява да бъде избрано умерено правителство, способно да осигури стабилност в страната. Той обаче отбеляза, че "сегашната атмосфера изглежда не води към свободни и справедливи избори". Шариф обясни, че в следващите дни ще бъде съставена комисия, в която ще участват по четирима представители от партиите на двамата

бивши министър-председатели. Нейната задача ще бъде да състави списък с условия, които да бъдат изпълнени от правителството в определен срок. Той обаче не уточни колко време ще дадат на властите да изпълнят исканията им.