/ БТА
Лъвският пай от парите е за Киев
Белият дом поиска близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за укрепване на сигурността на Украйна, Израел и на южната граница на САЩ, предаде Ройтерс.

Байдън с обръщение към нацията: От решаващо значение за Израел и Украйна е да спечелят

Около 14,3 млрд. долара от поисканите от американското президентство средства за фискалната 2024 г. ще бъдат за Израел, голяма част от които са предвидени за укрепване на противоракетната и противовъздушна отбрана на Израел и за покупка на други видове въоръжение за военните му нужди.

Байдън иска и 9 млрд. за хуманитарно подпомагане за Израел и Газа, където населението е изправено пред хуманитарна криза, която става все по-тежка.

Предложението включва и отделянето на 13,6 млрд. долара за повишаване на сигурността по южната граница с оглед на засиления натиск, на която подложена от миграционните потоци от страните от Карибския регион и Латинска Америка, а също и за пресичане търговията с влизащия през тази граница фентанил. Четири млрд. долара са предвидени и за военна и финансова помощ противодействие на опитите на Китай да разшири влиянието си в Азия.

Байдън: Ако Израел не съществуваше, ние щяхме да го създадем

Но лъвският пай от средствата, 61,4 млрд. долара, се пада на Украйна. Искането по това перо включва милиарди долари за обновяване на военната техника, с която разполага Киев, предоставяне на икономическа и военна помощ и подкрепа за украинските бежанци в САЩ.

"Светът гледа и американският народ с право очаква от своите лидери да покажат единство и да предприемат действия за реализирането на тези приоритети", заяви Шаланда Йънг, ръководител на Административно-бюджетното управление на Белия дом в писмо до и.д. председателя на Камарата на представителите на САЩ Патрик Макхенри. "Призовавам Конгреса да излезе с цялостно, двупартийно решение по тях в следващите седмици."
Владимир Сахатчиев/БТА