/ Gettyimages.com
През последните дни има увеличение на мигрантския натиск от България и Македония към Сърбия. Това каза говорителят на министерството на отбраната и на сръбската армия Йован Кривокапич. Според него "властите в Белград са регистрирали увеличаване на броя на опитите за нелегално преминаване на мигранти на територията на Сърбия".

Осем иракчани получиха присъди за преминаване на границата

Кривокапич припомни, че от създаването на смесените военно-полицейски екипи, които патрулират по границите с Македония и България през лятото на миналата година, до днес са предотвратени опитите за нелегално влизане на над 20 000 мигранти. В същия период са задържани 132 трафиканти на хора. Сред тях има и български граждани, но огромната част от престъпниците са сръбски граждани.

Унгария с военна база на границата си заради мигрантите

С подобряването на времето се увеличават и опитите за нелегално преминаване на границата, но нашите сили са в състояние да се справят с това предизвикателство, каза още Кривокапич. "Много внимателно следим развитието на ситуацията. Ако се стигне до промяна на межуднародната сцена, това няма да бъде проблем само за Сърбия, но и за целия Европейския съюз", каза той пред държавната телевизия в Белград в отговор на въпроса: Дали сръбските сили имат готовност да се справят с предизвикателствата, ако се стигне до анулиране на Споразумението за мигрантите между Брюксел и Анкара.
БГНЕС