/ Gulliver/Getty Images
Върховният административен съд в Белгия отмени няколко разрешителни за износ на оръжие към Саудитска Арабия, твърдят местни медии. Първоначалното решение за спиране на оръжейния износ към Рияд е било взето преди година.

Медиите уточняват, че има данни за оръжие, произведено в Белгия, да е било използвано срещу цивилни в Йемен. Съдът е преценил, че сделките не отговарят на изискванията оръжието да не бъде употребявано за военни цели. При оръжеен износ е необходимо производителят да гарантира, че боеприпасите няма да послужат срещу съюзник или в подкрепа на тероризма.

Тръмп търси вратичка в закона, за да продава оръжия на Саудитска Арабия

Представители на белгийските власти коментират, че все още в това отношение липсва общоевропейски подход и съседни на Белгия държави продължават да доставят оръжие на Саудитска Арабия. Засега от това страда военнопромишленият комплекс във Валония, който през 2017 г. е продал оръжия за 453,2 млн. евро. За Саудитска Арабия преди две години е било изнесено оръжие за 33,5 млн. евро. Оръжейният комплекс в региона осигурява работа на 15 000 семейства и е основна част от местната икономика. Белгия е най-големият европейски износител на леко стрелково въоръжение.

Федералното правителство и парламентът призоваха за спиране на износа към Саудитска Арабия, подозирана във финансиране на салафитския джихадизъм. Сходен призив отправи и Европейският парламент, като отбеляза, че съществуват сериозни обвинения срещу Рияд за нарушения на международното хуманитарно право в Йемен. 
БТА