/ БГНЕС
Белгийски съд остави на свобода бившия ръководител на Каталуния Карлес Пучдемон, който се предаде тази сутрин на властите в Белгия във връзка с новата заповед за арест, издадена от испанския Върховен съд, съобщи вестник "Паис", цитиран от ТАСС.

На съдебното заседание Пучдемон се е изказал против своето екстрадиране в Испания. След това той съобщил, че е пуснат, без да внася парична гаранция. "Оставам на разположение на белгийското правосъдие", заявил каталунският политик.

Бивш каталунски лидер се предаде на белгийските власти

В понеделник най-висшата съдебна инстанция в Испания издаде нова европейска и международна заповед за арест на Карлес Пучдемон по обвинение в подстрекателство към бунт и разхищения. По-рано през същия ден група лидери на каталунското сепаратистко движение бяха осъдени на до 13 години затвор.

Предишната международна заповед за арест на Пучдемон, пребиваващ в доброволно изгнание в Белгия, бе оттеглена от испанските власти, след като той бе задържан в Германия, но тя отказа да го екстрадира в Испания. Германският съд се съгласи екстрадицията да бъде по точката разхищения на държавни средства, но не и за "подстрекателство към бунт", припомня ТАСС.

Демонстрациите и безредиците в Каталуния продължават, насрочена е обща стачка

Стотици хиляди хора с каталунски знамена и възгласи "свобода на политическите затворници" продължиха днес за пети ден протестите в Каталуния срещу присъдите заради неуспелия референдум през 2017 г. за отделяне на областта от Испания, съобщи Ройтерс.
БТА