/ БГНЕС

Повече от 100 белгийски полицаи нахлуха във вторник на множество адреси в пристанищния град Антверпен и задържаха 13 души, заподозрени във връзки с джихадистка групировка.

Операцията е започнала под ръководството на антитерористични магистрати като част от по-широко разследване, се казва в изявление на федералните прокурори.

"Група от Антверпен в средите на салафитските джихадисти е подложена на щателна проверка и целта на тази операция имаше за цел да изясни допълнително дейността на групата", се казва в него. "Тринадесет души бяха задържани и през деня ще се явят пред съдия-следовател, който ще вземе решение за евентуален арест."

Френски военни ликвидираха лидера на „Ислямска държава в Сахара“

В миналото белгийските градове Брюксел и Антверпен са били посочвани като предполагаеми тилови бази на международния джихадистки екстремизъм.

Антверпен беше база на джихадистката група Sharia4Belgium, основана през 2010 г., а няколко от членовете ѝ продължиха да се бият за хардлайнерски групи в Сирия. Бившият ѝ лидер Фуад Белкасем е осъден през 2015 г. в Белгия на 12 години затвор, а през 2018 г. е лишен от белгийско гражданство.

Sharia4Belgium е официално разпусната, но белгийските правоприлагащи органи се опасяват, че тя все още може да бъде източник на вдъхновение за някои ислямисти. След атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г., при които загинаха 130 души, Белгия беше обвинена, че е тилова база на международния джихадизъм.

Първоначалното разследване показа, че няколко от нападателите са от работническия квартал на Брюксел Моленбек и че нападенията са били планирани там.

Турция залови на границата си седем членове на Ислямска държава

Самата Белгия се превърна в мишена след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам - единствения оцелял член на бандата за атентати в Париж, който сега е съден във Франция. На 22 март 2016 г. Брюксел е засегнат от двоен самоубийствен атентат, за който отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Атентатори от същата джихадистка клетка, която атакува Париж, се взривиха на брюкселското летище "Завентем" и в метрото, като убиха 32 души и раниха 340.

БГНЕС