коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Властите искат да избегне излишното тревожене на белгийските граждани
Здравните власти в Белгия призоваха днес гражданите да не прекаляват със следенето на информацията за епидемията от COVID-19, за да не падат духом, а и за да не се тревожат излишно. Белгия днес отчете преминаването на границата от 1000 жертви от началото на епидемията със 183 починали за последното денонощие (1011 до днес), предаде БТА.

В сряда в болница са постъпили 584 болни, а са били изписани 363 души. Досега в страната са открити 15 348 заразени, от които 1384 са били установени в последното денонощие. От началото на епидемията в болница са били приети 6716 пациенти, а 2495 са били изписани с подобрено здраве.

ЕП е готов да предостави сгради за настаняване на болни от COVID-19 

Полицията и служителите в две от основните вериги магазини за хранителни стоки в страната изразиха готовност да стачкуват, защото три седмици след началото на епидемията все още не разполагат с маски и ръкавици. Медиите цитират мнения на специалисти, според които властите не въвеждат всеобщо задължение за носене на маски на обществени места не защото не е необходимо, а защото няма достатъчно маски.

Лекари предупреждават, че към бройката на починали от COVID-19 ще се добавят други "съпътстващи" смъртни случаи на болни с различни страдания, които не са потърсили или получили помощ заради извънредната обстановка в болниците. Белгийските власти съобщиха, че от тази седмица започват да извършват по 10 000 лабораторни изследвания на ден, като е възможно да бъдат правени и по около 3000 бързи теста дневно.
БТА