„Бейби док” съжалява за жертвите на неговия режим
„Бейби док” съжалява за жертвите на неговия режим / снимка: Reuters

Бившият диктатор и "пожизнен президент" на Хаити Жан-Клод Дювалие изрази съжалението си за жертвите на неговия режим и предложи на сънародниците си "национално помирение", съобщи Франс прес.

Дювалие даде пресконференция след завръщането си в страната слез 25-годишно изгнание. Той бе обвинен в незаконни арести, изтезания и убийства и съден за престъпления срещу човечеството по време на неговия режим от 1971 до 1986 г.

Известен и с прякора "Бейби док", 59-годишният Жан-Клод Дювалие изрази надежда, че настъпилата в страната политическа криза след оспорваните президентски избори, състояли се преди два месеца "бързо ще затихне". По-рано тази седмица той обяви, че няма намерение да се намесва в споровете около резултатите от изборите.

Дювалие се завърна в Хаити на 16 януари, за когато бе насрочен вторият тур на президентските избори. Вотът бе отложен, тъй като се появиха процедурни проблеми около името на единия от двамата кандидати, класирали се за балотаж. Бившият
диктатор бе арестуван веднага след пристигането си, но малко след това бе освободен, посочва БТА.

Дювалие остана пред микрофоните само няколко минути, след което остави адвокатите си да отговарят на въпроси. Бившият диктатор не отговори на нито един от въпросите, адресирани до него. Бившият хаитянски дипломат Анри-Робер Стерлен, който се представя като говорител на Дювалие, бе цитиран от местната преса, че бившият диктатор иска да се възползва от политическата криза в страната и да се върне на президентския пост.

Хаити се възстановява все още от силното земетресение, което уби 220 хиляди души, и с епидемията от холера, която досега е отнела живота на още 3000 души.