/ iStock/Getty Images
„Бавариан Нордик“ ,датската биотехнологична компания, заяви днес, че е изпратила данни до Европейската агенция по лекарствата за одобрение на употребата на нейната ваксината срещу маймунска шарка при лица на възраст между 12 и 17 години.

По-рано Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб за маймунска шарка заради огнищата на болестта. Децата и подрастващите са особено уязвими за заболяването.

„Децата и подрастващите са непропорционално засегнати от маймунската шарка в настоящото огнище в Африка, което подчертава необходимостта и спешността да се разшири достъпът до ваксини и лечение за тези уязвими групи“, заяви изпълнителният директор на компанията Пол Чаплин.

Според компанията след прегледа на Европейската агенция по лекарствата, препаратът ще може да се използва при подрастващи през четвъртото тримесечие на годината. „Бавариан Нордик“ също така подготвя клинични тестове дали ваксината е безопасна за деца между 2 и 12-годишна възраст.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА