Барозу приема Кристалина Георгиева в бъдещия си екип
Барозу приема Кристалина Георгиева в бъдещия си екип / снимкa: Reuters

Председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази съгласие с номинацията на Кристалина Георгиева и е убеден, че тя разполага с необходимия професионален опит да бъде един отличен комисар, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и отговор при кризи. Г-жа Георгиева има широк международен опит и поглед върху тези проблеми, за да окаже истинско влияние върху работата в новото амплоа, отбеляза в съобщение Европейската комисия веднага след срещата между тях.

Кристалина Георгиева е обсъдила с председателя Барозу няколко въпроса - виждането й за ролята на Европейската комисия и нейното взаимодействие със Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, как ще бъдат организирани следващите стъпки около избора й за комисар, стратегията на комисията за изход от икономическата криза, съдържанието на портфейла, за който ще отговаря.

Ето какво каза пред журналисти Кристалина Георгиева след срещата си с Барозу:

"Промяна в портфейла няма. Той включва три много интересни теми - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и борба с бедствия при кризи. За много страни това е лицето на мисията. Аз бих казала, че за тези, които се нуждаят от помощ, това е най-важният портфейл. За хората в Хаити това е най-важният портфейл на Комисията. Като комисар от България аз ще имам възможност да представям комисията в регионални форуми на международно ниво".

Запитана какъв ще бъде обхватът на първата част от ресора - международно сътрудничество, Георгиева каза: „Това е най-иновационната част от портфейла, тъй като тя предполага сътрудничество с други части на Комисията в много гъвкав план. Това, което каза прецедентът Барозу беше, че в колегиален план с другите комисари, които работят в полето на международните отношения, ние ще можем да определим как да си сътрудничим и къде е разделението на труда. Според Барозу ние трябва да развиваме международното сътрудничество през призмата на сравнителни предимства на членовете на неговата нова Комисия. Това значи, че в процеса на работата ще можем да определим в повече детайли какво точно означава ролята на този комисар в областта на международното сътрудничество".

"Най-важното нещо пред мен са следващите 10 дни, в които да се подготвя за изслушването в парламента. Аз се срещнах с членове на кабинета на президента Барозу, за да обсъдим процеса на подготовката, тъй като ние ще го направим в по-съкратен план. Когато изслушването мине и да се надяваме, че то ще бъде успешно, ще мога да пристъпя към работа. Веднага след това надявам се те да ми бъдат бъдещи колеги ще определим приоритети, естествено Хаити е в центъра на вниманието на този ресор, за който аз съм предложена като комисар".