Барак Обама подписа закона за повишаване на тавана на дълга
Барак Обама подписа закона за повишаване на тавана на дълга / снимка: Gulliver/Getty Images

Рано тази сутрин президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, с който се подновява финансирането на работата на правителството и се увеличава тавана на държавния дълг, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Споразумението обаче не помага за преодоляване на дълбоките различия между републиканците и демократите относно данъците и правителствените разходи. Те доведоха до няколко напрегнати сблъсъка през последните години, които изнервиха финансовите пазари.

Законът беше одобрен с 285 гласа „за” и 144 „против” в Камарата на представителите и с 81 гласа „за” на 18 „против” в Сената. Той предвижда удължаване на финансирането за федералните служби до 15 януари и увеличаване на възможностите на правителството да тегли кредити от пазарите до 7 февруари. Министерството на финансите запазва възможността си да използва „извънредни мерки” за временно избягване на дефолт, ако до тази дата Конгресът не повиши отново тавана на дълга.

Очаква се администрацията на Обама и републиканците да използват тази отсрочка, за да продължат преговорите по параметрите на бюджета за финансовата 2014 г. и средносрочни мерки за намаляване на държавните разходи. В САЩ финансовата година започва на 1 октомври, посочва БТА.

Законът предвижда и създаване на двупартийна комисия на Камарата и Сената, която да предложи начини за дългосрочно понижаване на дълга, които ще трябва да бъдат одобрени от целия Конгрес. Работата на комисията трябва да приключи до 13 декември.