6 януари 2021 г. ще остане в историята на САЩ
6 януари 2021 г. ще остане в историята на САЩ / БТА
Бившият президент на САЩ Барак Обама излезе с изявление по повод щурма на Конгреса от привърженици на Тръмп, които се опитаха да попречат на утвърждаването на резултатите от общите избори на 3 ноември, предава CNBC.

Предаваме съобщението на бившия държавен глава без редакторска намеса:

„Историята с основание ще запомни днешното насилие в Капитолия, подстрекавано от действащ президент, който продължава да лъже без основание за резултата от законните избори, като момент на голямо безчестие и срам за нацията ни. Но бихме се шегували, ако се отнасяхме към това като към пълна изненада.

Вече два месеца политическа партия и придружаващата я медийна екосистема твърде често не желаят да казват на своите последователи истината - че това не бяха особено близки избори и че новоизбраният президент Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари. Техните фантастични наративи водят спираловидно все по-далеч от реалността и се градят върху години на посеяни негодувания. Сега виждаме последиците, превърнати в насилствено кресчендо“.


Преди сградата да бъде обезопасена късно в сряда, бунтовниците свободно се разхождаха из комплекса на Капитолия, включително сенатската камара, където един човек застана на на стола на председателя на Сената и извика: „Тръмп спечели тези избори!“ Няколко служители на реда заявиха, че жена, която е била застреляна в сградата на Капитолия по време на хаоса, е починала и е намерено поне едно самоделно взривно устройство.

Строгото изявление на Обама последва по-триумфално такова от 44-ия президент на САЩ само шест часа по-рано, в което той поздрави Рафаел Уорнок за победата на исторически избори в Джорджия и за това, че стана първият черен сенатор от щата.

Източник: „Фокус“