Личните нападки между претендентите за президентския пост на САЩ заемаха централно място. Позициите на Джо Байдън и Доналд Тръмп за важните за американците въпроси бяха размити от взаимни обвинения в престъпления и обиди.

Ето топ 5 на най-култовите моменти от дебата, който трябва да убеди американците за кого да пуснат гласа си на 60-тите избори за президент.

Двамата опоненти дори не се ръкуваха




Байдън влезе на сцената на дебата първи, махайки с ръка и казвайки: „Здравейте хора, как сте?“ 

След него се появи и Тръмп с доста намръщено лице. И двамата се доближиха до своите банки, като се отказаха от ръкостискане, което е отклонение от традицията на дебата.

Ръкостискането между кандидатите беше норма за президентските дебати, преди Тръмп и бившият държавен секретар Хилари Клинтън да се въздържат от такъв по време на изборния цикъл през 2016 г.

Морал на улична котка

Настоящият президент очаквано атакува Тръмп заради проблемите с правосъдието и предполагаемите любовни афери.

 „Има престъпления, в които все още сте обвинен. И помислете за всички граждански наказания, които имате“, каза Байдън. И продължи с моралните укори: „Колко милиарда долара дължите за граждански санкции или за насилие над жена на публично място? За това, че правихте секс с порнозвезда, докато собствената ви съпруга беше бременна? За какво изобщо говорим?! Имате морал колкото на улична котка", заяви Джо Байдън.

 Тръмп отвърна на удара, отричайки любовния скандал, който беше в центъра на наказателен процес в Ню Йорк. Бившият президент беше признат за виновен в незаконно прикриване на плащания, направени за укриване на аферата с актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс. „Имахме много ужасен съдия, ужасен съдия, демократ“, каза Тръмп.

„Всички прокурори бяха високопоставени демократи, назначени хора", отвърна милиардерът.

Кой е по-възрастен и кой е по-добър на голф

78-годишният Тръмп и 81-годишният Байдън бяха попитани за възрастта им по време на дебата като Тръмп побърза да се се похвали, че е преминал успешно множество когнитивни тестове. И добави, че дори наскоро е спечелил два клубни шампионата по голф, които по думите му дори не са "по-възрастни хора". В същото време упрекна Байдън, че "не може да удари топка на петдесет ярда".

В отговор Байдън отбеляза ръста и теглото на Тръмп, като каза, че би се радвал да играе голф с бившия президент, ако той носи собствената си чанта. "Ще можеш ли да го направиш?", запита американският президент своя предшественик.

Байдън твърди, че има хендикап 6 в голфа, което означава, че се очаква да вземе шест удара над номиналния резултат на дадено игрище, което Тръмп нарече „лъжа“, добавяйки „Видях замаха ви“.

 Тръмп каза: „Нека не се държим като деца“, след като глупостите спряха, на което Байдън отговори: „Ти си дете“.

Ще уредя край на войната

Военната политика на САЩ нямаше как да не бъде сред важните теми в предизборния дебат.

Тръмп нападна Байдън, че е допуснал войната в Украйна и го упрекна за милиардите долари, които страната дава на Киев като помощи. "При всяко посещение в САЩ Зеленски си тръгва с 60 милиарда долара. Но не мога да го упреквам", заяви предходният държавен глава. И обеща смело: „Ще уредя тази война между Путин и Зеленски още като избран президент, дори преди да встъпя в длъжност на 20 януари. Ще уредя тази война“, каза Тръмп, без да разкрива подробности как точно ще се случи това.

„Давайте. Позволете на Путин да навлезе и да контролира Украйна, а след това да премине към Полша и други места. Да видим какво ще се случи тогава. Той няма представа за какво говори, по дяволите“, отговори Байдън. Отделно Тръмп атакува сегашният държавен глава и за войната в Газа. И повтори твърденията си, че „Израел и за милион години нямаше да бъде нападнат от бойците на „Хамас“, ако той беше президент.

„Той (Байдън) се е превърнал в нещо като палестинец. Но те не го харесват, защото той е много лош палестинец. Той е слаб палестинец“, заяви Тръмп по адрес на Байдън.

Синът ми не е загубеняк, ти си загубеняк

Байдън изригна срещу Тръмп по темата за ветераните. И по-конкретно заради реплика на своя предшественик в Белия дом, която самият Тръмп отрича да е казвал. Става въпрос за изречението, че ветераните са "негодници и загубеняци“.

„Синът ми служи в Ирак“, каза Байдън, визирайки своя най-голям син Бо. „Той живееше до ями за изгаряне и се върна с глиобластом. Той (Тръмп) нарече ветераните нещастници и губещи. Синът ми не беше неудачник. Той не беше издънка. Ти си загубеняк. Ти си издънката“, заяви емоционално Джо Байдън.

Бо Байдън почина от рак на мозъка през 2015 г., за който се смята, че е в следствие от излагането му на изпаренията от военните ями по време на службата му в Националната гвардия на армията в Ирак. От своя страна Доналд Тръмп посочи, че цитатът е измислен.

„Това беше измислен цитат. Те си го измислиха. Появи се в едно треторазрядно списание, което се провали - като много от тези списания.  Той (Байдън) си го измисли. Има 19 души, които потвърдиха, че не съм го казал.”

Въпреки твърденията, бившият началник на кабинета на Тръмп Джон Кели потвърди преди време, че Тръмп е нарекъл покойните ветерани „издеватели“ през 2018 г. Съобщава се, че Тръмп е направил коментара, след като е казал, че не иска да посети гробище за загинали американци от Първата световна война войници във Франция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня