/ Gulliver/Getty Images
Президентът Джо Байдън се ангажира да засили отношенията между САЩ и Индия, в първия си разговор с индийския премиер Нарендра Моди, съобщи Франс прес.

Байдън разговаря по телефона с Моди вчера, продължавайки политиката на добри отношения, установена от предшественика си Доналд Тръмп, който преди година отиде на държавно посещение в Индия, в последното си пътуване в чужбина.

Държавният секретар на САЩ призна, че Тръмп е имал правилен подход спрямо Китай

Предишното американско правителство смяташе Делхи за най-големия си партньор в твърдата си политика спрямо Китай, отбелязва агенцията. Байдън и Моди се ангажираха "да работят в тясно сътрудничество в борбата срещу пандемията, да подновят сътрудничеството си в борбата срещу климатичните промени, да възстановят световната икономика в интерес на народите на двете страни и да се противопоставят заедно на международния тероризъм", посочи в комюнике Белият дом.

Говорител на индийския премиер съобщи, че Моди е приветствал позицията на Байдън по въпросите на климата и уверил, че ще участва в срещата на върха за климата, която американският президент иска да организира през април.

Белият дом съобщи също, че Байдън "изтъкнал желанието си да защитава демократичните институции и норми по света" и уверил, че "споделеният ангажимент в защита на демократичните ценности стои в основата на отношенията" между двете страни. 
БТА