/ ThinkStock/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призна, че бившият президент Доналд Тръмп е имал правилен подход в политиката спрямо Китай, в изказване по телевизия Си Ен Ен вчера, съобщи ТАСС.

"От справедливост към президента Тръмп трябва да кажа, че той беше прав, придържайки се към по-твърд подход спрямо Китай", заяви Блинкън. Това беше правилна тактика, макар че този, който я реализира, според мен излиза далеч от границите на позволеното. Но базовият принцип беше правилен", отбеляза държавният секретар.

САЩ възнамеряват да се върнат в Съвета на ООН по правата на човека

Блинкън изтъкна, че Вашингтон трябва да изгражда подхода си към Китай от позицията на силата, независимо от това дали тези отношения ще се базират на принципа на конфронтацията, конкуренцията или сътрудничеството. "Това означава, че е необходимо наличието на силни съюзници, което за нас представлява средство за постигане на преимущество", добави той.

Президентът Джо Байдън миналата седмица нарече Китай "най-сериозния конкурент на Америка", но заяви, че САЩ са готови да работят с Пекин, когато това е в техен интерес, предаде Ройтерс.

"Ние ще се заемем директно с предизвикателствата, които поставя пред нашия просперитет, сигурност и демократични ценности най-сериозният ни конкурент - Китай", заяви Байдън в речта си в Държавния департамент, в която очерта основните насоки на външната политика на новата администрация на САЩ.

"Ще се противопоставим на икономическите нарушения на Китай, ще дадем отпор на неговите агресивни действия, за да отблъснем китайската атака срещу човешките права, интелектуалната собственост и международните норми, но сме готови да работим с Пекин, когато това е в интерес на Америка", заяви Байдън.
БТА