/ iStock/Getty Images
Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън ще обяви тази седмица, че ще възобнови взаимодействието на страната със Съвета на ООН по правата на човека, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на американските власти.

Това ще е поредното отменено решение на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп за оттегляне на страната от международна организация или споразумение. Тръмп извади Съединените щати от Съвета на ООН за правата на човека преди близо три години.

Държавният секретар Антъни Блинкън и високопоставен американски дипломат в Женева ще обявят, че САЩ ще се присъединят обратно към базирания в швейцарския град орган със статут на наблюдател. Идеята е Съединените щати да се кандидатират да бъдат избрани за пълноправен член на съвета, казаха цитираните представители на администрацията на Байдън.

Това решение вероятно ще си навлече критики от страна на консервативни американски конгресмени и на произраелското лоби, отбелязва АП. Тръмп извади САЩ от правозащитния орган на ООН заради, според него, прекомерното му съсредоточаване върху Израел, срещу който бяха приети най-голям брой критични резолюции.

Друг повод за недоволство на бившия американски президент беше фактът, че понастоящем страни членки на съвета са държави като Китай, Русия, Венецуела, Куба и Еритрея, обвинявани в нарушения на правата на човека.

Откакто стана президент на САЩ на 20 януари, Байдън присъедини обратно страната към Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация и сигнализира за интерес за връщане към споразумението за иранската ядрена програма и ЮНЕСКО.
БТА