Себастиан Курц
Себастиан Курц / Guliver/Getty Images
Австрия завива надясно след парламентарни избори, проведени на 15 октомври. Най-много гласове печелят консерваторите от Австрийска народна партия. Прогнозите са, че тя ще се коалира с крайнодясната Партия на свободата, която печели второто място. Лявоцентристката социалдемократическа партия, участвала досега в управлението, остава едва трета.

Досегашният външен министър, 31-годишният Себастиан Курц, е на път да стане най-младият премиер в Европа. Той беше фаворит в социологическите допитвания благодарение на обещанията си за намаляване броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЧАРОВНИЯ СЕБАСТИАН КУРЦ

По последни данни пет партии минават 4-процентната бариера за парламента в Австрия. Извън него засега остават Зелените. Победител е Австрийската народна партия с 31,6% от гласовете. На второ място са крайнодесните. Партията на свободата получава 27,4 % от вота. Трети остават социалдемократите с 26,7%. Другите две формации, които влизат в новия австрийски парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента и Листата Петер Пилц с 4,3 процента - нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца. Партията на зелените, чийто лидер Александър Ван дер Белен спечели президентските избори през декември, претърпя тежка загуба на парламентарните избори вчера и получи едва 3,9 на сто от гласовете, което означава, че остава извън парламента.

Народната партия печели убедително в шест провинции, а социалдемократите – в две. Едната от тях е столицата Виена. Крайнодесните са първа политическа сила в южната провинция Каринтия.

31-годишният Себастиян Курц е на път да стане най-младият министър-председател в Европа. В предизборната си кампания той обеща да намали броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни. Сред приоритетите на Себастиан Курц са още намаляване на данъците и на бюрокрацията. В първото си изявление след победата на изборите той заяви, че ще работи за доброто бъдеще на Австрия: „Мнозина казаха, че това не може да се случи, че няма да се стане и не трябва да става. Но днес ние го постигнахме. Днешният ден не е ден на триумф над другите. Днешният ден е шансът ни за истинска промяна в тази държава, днес получаваме важната задача да променим страната. Благодаря ви, че направихте това възможно!“

Себастиан Курц
Guliver/Getty Images

Кой е 31-годишният лидер, за когото целият свят говори (СНИМКИ)

Завоят надясно, дори крайно дясно, в Австрия е факт, след като Партията на свободата е с втори резултат от изборите. Лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе: „Това показва, какво успяхме да постигнем през последните години - ние сме значим политически фактор в австрийския вътрешнополитически живот. И с резултатите към момента, макар и все още неокончателни, постигнахме това, което преди 12 години никой не смяташе за възможно, а именно да достигнем отново най-добрия резултат в историята на Партията на свободата.

Себастиан Курц обяви, че ще разговаря с всички политически партии за съставяне на нов кабинет. Според наблюдатели обаче все по-малко вероятно е партньорство между неговата Народна партия и Социалдемократическата партия на досегашния канцлер Кристиан Керн, която остана на трета позиция.

Прогнозите са, че ще има коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

6,4 милиона австрийци гласуваха за нов парламент в неделя. Официалният резултат ще стане ясен едва в четвъртък след преброяване на гласовете по пощата.