Австрия и Германия прекратиха временно участието си в спасителните операции в Турция от съображения за сигурност, предаде ДПА.

Германската Федерална служба за техническа помощ (германската аварийно-спасителна служба) и германският клон на хуманитарната организация Международна консултативна група за издирване и спасяване към ООН (ИСАР) прекратяват временно спасителните си операции в пострадалия от земетресението турски окръг Хатай от съображения за сигурност, предаде ДПА.

През последните часове положението със сигурността в южния окръг Хатай се е влошило, съобщиха организациите днес.

Спасително-издирвателните екипи засега остават в съвместния базов лагер в град Къръкхан. Ако има конкретни данни, че някой може да бъде спасен жив, те ще отидат на мястото, заяви пред ДПА говорител на Федералната служба за техническа помощ.

Службата и ИСАР отдават напрегнатата обстановка наред с другото на "недостига на храна и проблемите с водоснабдяването в зоната на земетресението".
"Вижда се, че скръбта лека-полека отстъпва място на гнева", каза Стивън Байер, ръководител "Операции" в ИСАР.

Говорител в централата на Федералната служба за техническа помощ в Бон съобщи за "бурни сцени" и добави, че сигурността на доброволците трябва да бъде взета предвид.
По-рано военнослужещите от спасителния екип на австрийската армия също прекратиха временно операциите си в южния турски окръг Хатай.

"Наблюдава се нарастващо ниво на агресия между турски групировки", каза пред агенция АПА подполковник Пиер Кугелвайс от австрийските въоръжени сили. По думите му има съобщения за стрелба.

Над 24 000 са загиналите при земетресенията в Турция и Сирия

В турския окръг Хатай от вторник има разположени 82 австрийски военнослужещи, които помагат в спасителните действия, каза подполковникът. Те остават на място и са готови за нови мисии, щом обстановката се подобри, посочи той.

"Срещу нас австрийците не е имало нападение. Всички сме добре", заяви Кугелвайс. "Бихме искали да продължим да помагаме, но обстоятелствата са такива, каквито са."
Владимир Сахатчиев/БТА