Антъни Албанезе
Антъни Албанезе / БГНЕС
Австралийският премиер Антъни Албанезе поднови усилията си за освобождаване на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който от четири години и половина се намира в британски затвор, предаде ДПА. 

По време на визита в САЩ тази седмица Албанезе директно е изразил в неформален разговор с президента Джо Байдън безпокойството си за съдбата на 52-годишния си сънародник. 

"Ясно заявих, че това не може да продължава повече и че е време да се сложи край", разказа Албанезе пред в. "Сидни морнинг хералд". Той не коментира какво точно са си казали с Байдън. 

Асандж се намира в британски затвор от април 2019 г., а преди това прекара седем години на територията на посолството на Еквадор в Лондон в опит да избегне екстрадиция.

САЩ обвиниха Асандж и американската активистка и бивша военнослужеща Челси Манинг в кражба и разпространение на класифицирана информация, свързана с военни операции в Ирак и Афганистан, с което според Вашингтон двамата са поставили в опасност живота на местни информатори. Ако Асандж бъде екстрадиран в САЩ, той може да получи до 175 години затвор. 

Поддръжниците на Асандж виждат в него смел журналист, извадил на бял свят военни престъпления. Британското правителство се съгласи да го екстрадира, но съдебната борба срещу решението все още не е приключила. 

Откакто миналата година встъпи в длъжност, Албанезе многократно се е застъпвал за освобождаването на Асандж.
 
Николай Велев/БТА