/ Снимка: Георги Димитров
Австралия започва следващата седмица да ваксинира населението си срещу КОВИД-19, след като днес получи първата си пратка ваксини на американската компания "Пфайзер", предаде Асошиейтед прес.
 
Правителството съобщи, че на пристанището в Сидни са пристигнали над 142 000 дози. Сред първите, които ще могат да се ваксинират от 22 февруари, са медиците, обитателите на домовете за възрастни хора и работещите в хотелите за карантиниране.

Израелско изследване: Ваксината на „Пфайзер“ е с ефикасност от 94%
 
Австралийският премиер Скот Морисън също ще е сред първите, които ще бъдат ваксинирани, в опит да засили общественото доверие в програмата.
 
Австралия реши да не ускорява процедурата за одобряване на ваксината, за да повиши доверието на хората в безопасността на продукта на "Пфайзер".
 
До момента ваксината на "Пфайзер" е единствената одобрена за използване в страната. Очаква се обаче националният регулатор да одобри скоро и ваксината на "АстраЗенека".
 
Австралийските власти са договорили страната да получи 20 милиона дози от ваксината на "Пфайзер" и да получи или произведе 53,8 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека".
БТА