/ iStock/Getty Images
Ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" срещу коронавируса е показала ефикасност от 94 процента при изследване с участието на над един милион души, съобщи най-голямата здравната застрахователна компания в Израел, цитирана от Франс прес.

Според компания "Клалит" нейни изследователи са тествали 600 000 души, получили двете препоръчани дози от ваксината, и също толкова хора, които не са се ваксинирали.

При ваксинираните е установено намаляване с 94 на случаите на заразяване със симптоми и спад от 92 процента на случаите на тежко протичане на болестта в сравнение с онези 600 000 души, които не са били ваксинирани, посочва в комюнике здравният застраховател.

Ефикасността на ваксината се запазва във всички възрастови групи, включително при хора на над 70 години, уточнява компанията.

От средата на декември миналата година досега в Израел са ваксинирани над 3,8 милиона души, като на 2,4 милиона от тях е поставена втора доза. От една седмица страната с 9 милиона жители постепенно излиза от третия си локдаун. До края на март властите се надяват да са ваксинирали цялото население на възраст над 16 години.

Огласяването на предварителните резултати на този етап цели да изтъкне пред хората, които не са се имунизирали, че ваксината е много ефективна и предотвратява високата заболеваемост, обясни "Клалит".

Застрахователят отбелязва, че досега изследването се извършва най-малко 7 дни след като изследваните са получили втората си доза. Всяка изминала седмица ни дава възможност да бъдем по-точни в оценката си, подчертава той.

До момента Израел използва само ваксини на "Пфайзер"/ "Бионтех", въпреки че разполага с известно количество ваксини и на компания "Модерна".

От началото на епидемията в страната са потвърдени 723 038 случая на КОВИД-19, като 5368 от заразените са починали.
БТА