Асад да бъде съден за смъртта на хиляди затворници, искат правозащитници
Асад да бъде съден за смъртта на хиляди затворници, искат правозащитници / Thinkstock/Getty Images

Сирийският президент Башар Асад трябва да бъде съден за смъртта на десетки хиляди души в затворите на режима, заявиха в Женева сирийски правозащитни активисти, цитирани от ДПА.

"Без справедливост в Сирия няма да има мир", заяви правозащитникът Мазен Даруиш в кулоарите на непреките мирни преговори между сирийските власти и опозицията в Женева.

Москва: Руското изтегляне от Сирия няма да отслаби Башар Асад

"Без справедливост всяко политическо решение ще е като бомба със закъснител, която винаги може да експлодира и да влоши положението и да породи нов конфликт", каза той.

По някои оценки 50 000 души са умрели в сирийски затвори от 2011 г., много от тях от изтезания, каза Даруиш, който е лежал няколко пъти в затвор и избяга от Сирия миналата година.

Преди да започне революцията против режима през 2011 г., затворите в Сирия са се ползвали за измъчване на хора за извличане на информация, добави той.
След 2011 г. изтезанията се правят самоцелно, "за унищожаване на хората, на душите и телата им", каза Даруиш.

"Искаме Башар Асад да бъде наказан. Той е убиецът, той е разрешил престъпленията", каза Ханада ар Рефаи, членка на Сирийската организация на жертвите от война.

Рефаи е прекарала няколко месеца в арест. Брат й е умрял след изтезания в сирийски затвор.

Сирийският президент обеща пълна амнистия на бунтовниците

Правозащитниците припомниха над 50-те хиляди снимки на умрели хора в затвори и арести, които военен фотограф, известен под псевдонима Цезар, е взел при бягството си от Сирия през 2013 г.

На снимките се виждат измършавели тела със следи от тежки мъчения.
Правозащитни експерти от Анкетната комисия на ООН за Сирия заявиха през февруари, че сирийските власти са извършили престъпления срещу човечеството с убийството на хиляди задържани, като добавиха, че и екстремистите от "Ислямска държава" са извършили такива престъпления.

Башар Асад свика парламентарни избори през април

Тази седмица пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза, че ще поиска от световните и регионалните сили да упражнят влиянието си над страните по сирийския конфликт за освобождаването на затворници.

Източник: БТА