Аржентински машинисти спят и четат книги по време на работа
Аржентински машинисти спят и четат книги по време на работа / БГНЕС

Наблюдателните камери, инсталирани във влаковете в Аржентина, след като на 13 юни трима души загинаха, а 230 бяха ранени при сблъсък на два влака, показаха потресаващи нарушения, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. На пресконференция в сряда министърът на вътрешните работи и на транспорта Флоренсио Рандасо показа записи, на които се вижда как машинист спи, докато влакът е в движение, друг вади книга от раницата си и започва да чете, без да следи пътя, след което разговаря по мобилния си телефон.

Някои машинисти, опитвайки се да избегнат наблюдението, закривали камерата с дреха, посочва БТА. Служителите, допуснали нарушенията, са били уволнени или сурово наказани.

Рандасо заяви, че контролът върху персонала на железниците ще бъде затегнат. Служителите ще бъдат подлагани на редовни тестове за алкохол и за концентрация на вниманието и ще дават кръвни проби, за да се проверява дали не страдат от извънредна сънливост.

Последната голяма влакова катастрофа в Аржентина се случи през февруари 2012 година, когато влак, движещ се с висока скорост се блъсна в бариерата на централната жп гара "Онсе" в Буенос Айрес, в резултат на което загинаха 51 души и 700 бяха ранени, припомнят агенциите. Оттогава властите са в непрестанен конфликт със железничарските синдикати заради налагането на по-строги мерки за сигурност, част от които е инсталирането на наблюдателните камери в кабините на машинистите. Синдикатите обаче твърдят, че произшествията се дължат на липса на инвестиции и корупция, а не на грешки на персонала, отбелязва Ройтерс.