Арестуваха петима души заради подозрение в тероризъм в Англия
Арестуваха петима души заради подозрение в тероризъм в Англия / снимкa: БГНЕС

Полицията в английския град Бирмингам е арестувала петима души по силата на антитерористичното законодателство, предаде Асошиейтед прес. По данни на полицията в Уест Мидландс те са задържани при акция днес сутринта по подозрение за участие в подготовка, подбудителство и извършване на терористичен акт.

От полицията съобщават, че арестуваните са на възраст между 29 и 36 години. Акцията е била предхождана от продължително разследване, не се издирват други заподозрени и арестите не са свързани с непосредствена заплаха за обществото.

Междувременно саудитският вътрешен министър принц Наиф бен Абдел Азиз обяви късно снощи, че 991 души ще бъдат съдени за тероризъм, предаде АФП. Заподозрените са обвинени в извършване на терористични актове в Саудитска Арабия от 2003 година до днес.

Министърът добави, че делата ще се разглеждат поетапно, без да дава конкретна дата за начало на процесите, които са първите подобни след вълната атентати, заляла кралството през 2003 и 2004 г., за по голямата част от които пое отговорност терористичната мрежа “Ал Кайда”. Принц Наиф представи и неразпространявана досега информация за броя на жертвите на атентатите – сред представителите на силите за сигурност има 74 загинали и 657 ранени, а сред цивилното население – 90 загинали и 439 ранени.