/ iStock/Getty Images
Властите планират по-тежки наказания за оскверняване на паметници
28-годишен мъж e задържан в Есекс, източно от Лондон, по подозрение, че по време на вчерашните протести на крайната десница в британската столица е уринирал върху паметника на загинал полицай пред сградата на парламента, предаде Ройтерс. Паметникът е в чест на полицая Кийт Палмър, убит по време на дежурство при терористичната атака през 2017 г., в която загинаха още четирима души.

Началникът на лондонската полиция Бас Джавид каза вчера, че в социалните мрежи циркулира "възмутителна гнусна снимка" на мъж, който изглежда уринира върху паметника на полицай Палмър. "Изразявам съчувствие на семейството на Палмър, на неговите колеги и приятели. Ние веднага започнахме разследване, ще съберем всички налични свидетелски показания и ще предприемем съответните действия", каза Джавид.
 


Британският парламент готви закон срещу оскверняване на паметници, предвиждащ много тежки наказания за вандалите, съобщи вестник "Сънди телеграф", цитиран от ТАСС. Вандалите са заплашени от присъда до 10 г., ако законопроектът бъде приет. По-рано 125 депутати от управляващата Консервативна партиябяха заявили, че ще подкрепят закона за оскверняване на военнитепаметници, чийто проект бе готов още през 2009 г., но досега така и не мина през парламента. Според вестника министрите на вътрешните работи и на правосъдието, а също главният прокурор на Англия и Уелс в момента обсъждат поправки към него и той ще бъде внесен отново в парламента на 23 юни. Смята се, че промените ще предвиждат по-строги наказания за оскверняване не само на военните, но и на някои други паметници.

Свалиха паметник на британски военноморски офицер от антирасистки съображения в Нова Зеландия

Досегашният проект предвижда за вандалите глоба или затвор до 6 месеца, ако бъдат осъдени без жури от съдебни заседатели, посочва ТАСС. Това е максималният срок, който могат да дават на осъдения магистратските съдилища във Великобритания, разглеждащи дела за относително дребни правонарушения. Дискусиите относно необходимостта за нов закон се активизираха в Обединеното кралство този месец заради вълната от масови протести срещу расовата дискриминация и полицейския произвол. Стигна се до оскверняване на паметника на Уинстън Чърчил и лондонския Кенотаф. Съборени бяха и няколко паметника на други спорни исторически фигури, обвинявани в расизъм или причастност към търговията с роби.
БТА