/ Thinkstock/Getty Images
Българка е обвинена за банкова измама в размер на над 2 милиарда долара, която почти е фалирала Мозамбик. 37-годишната Детелина Събева е един от тримата бивши банкери на швейцарската банка „Credit Suisse” (Кредит Суиз), които според обвинението са присвоили най-малко 200 милиона долара от заеми, отпускани на държавни компании в Мозамбик. Тримата са арестувани вчера в Лондон и впоследствие са пуснати под парична гаранция, докато чакат процедурата по екстрадиране в САЩ.

Според обвинението, внесено в Окръжния съд в Ню Йорк, схемата била планирана от 2011-а и действала в периода 2013-2016-а. Тя включвала поредица от заеми, отпускани от международни инвеститори към няколко държавни компании в Мозамбик, гарантирани от държавата. Заемите били отпускани за развитие на различни морски проекти в страната, а части от тях били скрити от Международния валутен фонд и чуждестранните инвеститори. Одитори установяват, че държавните компании платили оборудването по проектите с огромна надценка и не успели да открият къде са отишли около 500 млн. долара от заемите, по които именно банката „Кредит Суиз” е консултирала инвеститорите. 

Предадоха на съд българка за извършени кражби и за ползване на чужди банкоматни карти в Австрия

Проектите в крайна сметка рухват в началото на 2016-а, компаниите не успяват да върнат над 700 млн. долара по заемите, което принуждава Мозамбик да опита да покрие ангажиментите. Това хвърля една от и без това най-бедните страни в света, в остра финансова криза. Международният валутен фонд научава за скандала през 2016-а и спира финансовата помощ.

Арестуваните трима бивши банкери на „Кредит Суиз” са Детелина Събева, Андрю Пиърс и Сурджан Сингх. САЩ иска екстрадирането им по 4 обвинения – заговор за пране на пари, заговор за нарушаване на американския закон за антикорупционни практики в чужбина, заговор за измама с ценни книжа и измама на инвеститори. Според обвинението тримата умишлено отклонили най-малко 200 милиона щатски долара от отпуснатите заеми за себе си и за подкупи към представители на правителството в Мозамбик.

Шега във Фейсбук: Порноактьори с профили на патриотични българи

Задържани и обвинени са още двама души – бившият финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и ливанецът Жан Бустани.

37-годишна Детелина Събева е представена като бивш вицепрезидент на поделението на „Кредит Суиз” за глобални инвестиции. Тя напуска банката през 2013-а.

Няма повдигнати обвинения срещу самата банка. От „Кредит Суиз” излязоха с изявление, в което твърдят, че бившите служители са действали с цел заобикаляне механизмите за вътрешен контрол на институцията, набавяне на лична облага и скриване на действията си от ръководството на банката.