Арестуваха бивш инженер на Бритиш петролиум за разлива в Мексиканския залив през 2010-а
Арестуваха бивш инженер на Бритиш петролиум за разлива в Мексиканския залив през 2010-а / снимка: Reuters, архив

Бивш инженер от петролна компания Бритиш петролиум е арестуван и са му повдигнати обвинения за унищожаване на веществени доказателства във връзка с разследването на петролния разлив в Мексиканския залив след експлозията на петролната платформа „Дийпуотър хърайзън” през 2010 г., предаде ДПА, позовавайки се на американското министерство на правосъдието.

Кърт Микс изтрил над 300 текстови съобщения, свидетелстващи, че количеството изтекъл петрол в залива е много по-голямо от огласеното впоследствие, а също за безуспешен опит на Бритиш петролиум да спре теча. На Микс е повдигнато обвинение по два пункта за възпрепятстване на правосъдието и унищожаване на улики. Ако бъде признат за виновен той може да получи присъда до 20 години затвори и глоба от 250 000 долара по всяко от обвиненията, отбелязва БТА.

Експлозията на петролната платформа на 20 април 2010 г. отне живота на 11 работници и предизвика 87-дневна криза, при която в Мексиканския залив се изляха 4,9 млн. барела петрол. В резултат на това риболовната промишленост и туризма понесоха огромни загуби. Бритиш петролиум каза, че няма да коментира конкретния случай, но че сътрудничи на разследването на министерството на правосъдието.

Бритиш петролиум има ясна политика, изискваща запазване на доказателствата по случая. Компанията предприе и продължава да влага значителни усилия за съхраняване на доказателствата, посочи в изявление петролния гигант.