Анкара вече не е категорична за връщане на смъртното наказание
Анкара вече не е категорична за връщане на смъртното наказание / Guliver/Getty Images

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че справедлив процес ще е по-сурово наказание за заподозрените заговорници, отколкото смъртна присъда - очевидно отдръпване от заплахите за повторно въвеждане на смъртното наказание.

Ердоган обмисля смъртно наказание за заговорниците

Президентът Реджеп Ердоган изтъкна, че Турция може да възстанови смъртното наказание, отменено през 2004 година като част от реформите във връзка с преговорите с ЕС, след опита за военен преврат през юли.

Заплахата изненада силно ЕС, защото отмяната на смъртното наказание не подлежи на договорки в преговорите за членство в общността.

Светът се обяви срещу връщането на смъртното наказание в Турция

„Човек умира само веднъж, ако го екзекутираш", каза Йълдъръм пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

„За тях има по-сурови начини да умреш от смъртната присъда. Това е безпристрастен и справедлив процес", добави премиерът.

Изявлението нае Йълдъръм сочи промяна на тона след като по-рано този месец Ердоган се мотивира, че ако турският народ настоява за връщане на смъртното наказание, политическите партии ще се вслушат в желанието му.

Чавушоглу: Въпросът със смъртното наказание може да бъде решен на референдум

В последните и речи Ердоган не е споменавал смъртната присъда.

Източник: БГНЕС