Анкара ще смята за агресия евентуално сваляне на турски самолет  над Сирия
Анкара ще смята за агресия евентуално сваляне на турски самолет над Сирия / БГНЕС

Анкара ще смята за агресия ситуация, при която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руска зенитна ракета. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен, предаде ТАСС.

За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет

"Подобен инцидент е възможен и той ще ни застави да вземем мерки, които, безусловно, не се обсъждат", заяви Ердоган. "Разбира се, това ще бъде агресия срещу нашето право на суверенитет и за държавата е естествено да защитава това право", посочи турският президент.

Ердоган увери, че Турция не иска ескалация в региона. "Ние не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и способстват за нарастване на напрежението, според мен носят отговорност за това", подчерта турският държавен глава.

Русия изпраща зенитна ракетна система С-400 "Триумф" в Сирия

Отговаряйки на въпроса дали оценява прехвърлянето от Русия на зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" в Сирия като заплаха за Турция и други членове на оглавяваната от САЩ коалиция, Ердоган отбелязва: "Както знаете, Русия отдавна оказва на Сирия подкрепа в областта на отбраната, още от времето на управлението на бащата на /Башар/ Асад. Русия е продавала или предавала на Сирия подобни ракетни системи. Невъзможно е да се твърди, че това вече не е било направено миналата година".

Източник: БТА