За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет
За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет / БГНЕС

Сирия: Турция саботира коалицията срещу Даеш, пише в заглавие в. "Фигаро", използвайки арабското название на "Ислямска държава". Вестникът определя инцидента със свалянето на руския боен самолет от турски изтребители като безпрецедентен, но цитира турските власти, че действията им не са били насочени срещу конкретна държава, а са били взети мерки за защита на териториалния суверенитет на Турция. Изданието припомня, че Русия вече многократно е била обвинявана в нарушаване на турското въздушно пространство.

Сега най-сложната задача е да се предотврати изостряне на напрежението между Москва и Анкара и да не се допусне ситуацията да излезе извън контрол, пише в. "Дейли телеграф".

Ако Путин си играе с огъня, накрая ще се опари

"Ако Путин си играе с огъня, накрая ще се опари", казва анализаторът на вестника Кон Кофлин. Сваленият в турското въздушно пространство руски самолет ще стане урок за Путин, който напоследък живееше с убеждението, че едва ли някоя натовска страна ще се реши да изостри отношенията си с Русия, пише Кофлин. Трябва при това да се отбележи, че самата НАТО от години гледа през пръсти на провокационните и агресивни действия на Кремъл в различни региони, било то в Грузия, Украйна или балтийските страни, добавя авторът на "Дейли телеграф".

За пръв път от 50 години страна членка на НАТО сваля руски боен самолет

Безпрецедентните действия на Турция - за пръв път от 50 години страна членка на НАТО сваля руски боен самолет - носят крайно провокационен характер. Възможните последици от това решение на Турция смразяват кръвта, пише в. "Дейли мейл".

Турция вероятно е горяла от желание да свали руски самолет, пише в. "Индипендънт", който отбелязва, че дори руският Су-24 да е навлязъл в турското въздушно пространство, това е било съвсем за кратко. Според вестника турските власти са били ядосани, че в последните седмици Русия редовно е нарушавала турското въздушно пространство, а освен това в този случай турците са действали от името на борещите се срещу режима на Асад сирийски тюркмени, по чиито позиции е нанасяла удари руската авиация.

Според в. "Гардиън" станалото едва ли ще доведе до сериозни последствия за отношенията между НАТО и Русия и това си личи от стремежа на всички заинтересовани страни да разглеждат инцидента в рамките на отношенията между двете държави, а не да го издигат на равнището на НАТО.

Турция нанесе удар по отношенията си с Русия

Турция нанесе удар по отношенията си с Русия, коментира в заглавие "Комерсант". Според Анкара руският Су-24 неколкократно е нарушил въздушното й пространство.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Според руския Генщаб, един от двамата летци е загинал. Ударен бе и хеликоптер, участвал в спасителната операция - тогава бе убит кадрови военен. Това са първите официални загуби на руската армия от началото на сирийската операция на 30 септември, посочва "Комерсант".

След този "най-сериозен военен инцидент между Москва и страна членка на НАТО в постсъветската история на Русия" президентът Владимир Путин нарече действията на Турция удар в гърба и обвини властите й, че помагат на терористите. Руските власти се канят да преразгледат отношенията с доскоро доста близкия си партньор, пише вестникът. По негови данни президентската Военнопромишлена комисия на Русия е изискала от министерствата на промишлеността, транспорта и съобщенията, от "Роскосмос" и "Росатом" информация за всички съвместни проекти с Турция.

Първа жертва може да стане туристическият бизнес

Първа жертва може да стане туристическият бизнес - и турският, но и руският, предвижда "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Турската атака срещу руския самолет стана световна новина номер едно, "без обаче да е чак такава изненада"

От самото начало на руската операция в Сирия и на Запад, и в Русия звучаха предупреждения за риск от въздушен конфликт. Прекалено много станаха вече в Сирия и наоколо самолетите, другата техника и хората от най-различни страни, с най-различни виждания кой е прав и кой - крив за днешната ситуация в Сирия, отбелязва "Новие известия".

Турция има крайно негативно отношение към режима на сирийския лидер Башар Асад, подкрепян от Русия, подчертава "Новие известия". Политоложката Наталия Улченко обрисува пред всекидневника опасенията на Анкара във връзка с руската военна намеса в Сирия. Турският печат дейно развиваше темата за уж извършваните от Русия бомбардировки над мирни жители, по-специално тюркмени - тюркски етнос в Сирия, казва тя.

Миналата седмица турското външно министерство извика руския посланик и го предупреди, че ще има сериозни последици, ако руските самолети "не спрат незабавно да бомбардират селата на мирни тюркмени" в Латакия, добавя "Новие известия".

Турските ВВС може и занапред да атакуват руски самолети

Русия едва ли ще спре въздушната подкрепа за сирийската армия в тази провинция; значи турските ВВС може и занапред да атакуват руски самолети, прогнозира "Независимая газета".

"Не ми се ще да вярвам, че турското политическо ръководство и военните са извършили подобно геополитическо самоубийство и са разрешили да бъде ликвидиран руският самолет - нали имаме мащабно комплексно икономическо сътрудничество с Турция, тъй че всичко това изглежда странно", заявява пред "Аргументи и факти" аналитикът Алексей Пилко.

Естествено, като водеща страна в НАТО, чиято членка е Турция, САЩ ще подкрепят своята съюзничка. Естествено, руското министерство на отбраната никога няма да признае, че наш самолет е нарушил турската граница, дори ако летците са направили грешка, отбелязва "Взгляд".

Подкрепя ли Анкара тероризма?

Формално Турция осъжда атентатите, приема бежанци и като членка на НАТО споделя тревогата на Запада във връзка с безчовечния режим на "Ислямска държава". От друга страна, тъкмо през Турция минава основният поток от чужденци, желаещи да се включат в ИД, тъкмо Турция предоставя терен за преговори между САЩ и ИД. Нещо повече, Анкара редовно нанася удари по кюрдите, които активно се борят с ИД в Ирак и Сирия. Затова, дори да признаем, че Турция има право да брани своята територия или приятелските за нея сирийски тюркмени, със свалянето на руския самолет Анкара фактически директно подкрепи ИД, разсъждава "Взгляд".

Путин: Турция се снабдява с петрол от терористите

"Росийская газета" цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, заявил, че Москва не заплашва Анкара с военни последици заради атаката срещу руския бомбардировач. Путин обаче "отбеляза, че последици неизбежно ще има", добавил Песков.

Руският президент каза вчера, че на турска територия пристига голямо количество петрол и петролни продукти от територии, заграбени от ИД. С други думи, на официално ниво обвини Анкара, че финансира тероризма, изтъква "Лента". Експерти на електронния вестник споделят впечатлението, че турската акция е била внимателно подготвена и турските медии са знаели за нея предварително, дори са инсталирали камери на местопроизшествието, а междувременно са "развивали антируска истерия".

Цитират се предположения, че Анкара си отмъщава за унищожените от руска авиация камиони цистерни, возели гориво от джихадистките територии за Турция, където го продавали на дъмпингови цени. Освен това, с помощта си за Асад Москва поставила на дневен ред въпроса за федерализация на Сирия - "значи Турция ще получи Сирийски Кюрдистан край своите граници, който може да служи за тил на турските кюрди, действащи в Турция".

Зад инцидента може би стои турският премиер Ахмет Давутоглу

Но "слуховете, че синът на турския президент има интереси в нелегалния петролен бизнес", не са достатъчно обяснение за атаката срещу руския самолет, забелязва "Лента". Според изданието, изявленията на САЩ и на Франция сочат, че ударът е "турска самодейност". Може би става дума за отражение на турски "вътрешнополитически борби", предполага мрежовото издание. Тюркологът Владимир Аватков уточнява, че зад инцидента може би стои премиерът Ахмет Давутоглу, "чиято цел е да гради тесни отношения със САЩ за разлика от Ердоган". Турският президент "или не е знаел, или просто не е можел да му попречи".

Военните сблъсъци между Русия и Турция от времето на Петър Първи до наши дни

"Комсомолская правда" помества списък на военните сблъсъци между Русия и Турция от времето на Петър Първи до наши дни. В отговор на агресивните действия на Анкара Москва може да я настъпи по "мазола", като подкрепи историческите й врагове, смята всекидневникът.

Той напомня за "прочутия геноцид над арменците", взел по различни данни от 500 000 до 1,5 милиона жертви в разгара си през 1915 г. "Турция отказва да признае масовите убийства, извършени от предците й. Руският парламент призна геноцида над арменците", пише "Комсомолская правда".

Вестникът приканва да не се забравя и "главоболието на Турция - източните региони, населени с кюрди, които не искат да живеят под турско знаме". За разлика от турците, кюрдите смятат терористите от ИД не за приятели, а за врагове, и в известен смисъл стават съюзници на Русия. Тъй че главоболието на Анкара рязко ще се засили, ако Русия изведнъж реши да подкрепи кюрдското националноосвободително движение, се казва в статията.

Свалянето на самолета затрудни усилията да бъде убедена Русия да се откаже от Башар Асад

"Турция свали руски боен самолет и нанесе удар на съвместните усилия в Сирия", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Две големи сили, подкрепящи различни лагери в сирийската гражданска война, вчера влязоха в сблъсък, когато турски изтребители свалиха руски боен самолет, който според Турция се е отклонил и навлязъл в нейна територия. Напрежението незабавно придоби привкус от Студената война. Русия отхвърли твърдението на Турция, а Анкара отвърна с искане на извънредна среща на НАТО, предизвиквайки у Русия още повече гняв и насмешка. След срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за спокойствие и деескалация и каза, че съюзниците са солидарни с Турция.

Точно когато френският президент Франсоа Оланд се срещаше с президента Обама във Вашингтон, за да призове към по-тесен и енергичен съюз с Русия срещу "Ислямска държава", решението на Турция да открие огън по руски боен самолет, който нападаше цели в Сирия, покачи напрежението между Москва и НАТО и затрудни усилията да бъде убедена Русия да се откаже от подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, отбелязва " Ню Йорк таймс".

Оланд и Обама се надяваха, че свалянето с бомба на руски пътнически самолет над Египет, за което пое отговорност "Ислямска държава", ще накара Москва да превърне победата над джихадистите в по-голям приоритет от оставането на Асад на власт. Вчерашните събития обаче ще затруднят това, защото руският президент Владимир Путин иска да бъде възприеман като равноправен играч в конфликта, а не като подвластен на западните политики, отбелязва вестникът.

Дневният ред на Турция в Сирия не съвпада с този на Запада, още по-малко с този на Русия.

Страните от НАТО от известно време се безпокоят от все по-авторитарните склонности на Ердоган, а официални представители на алианса признават, че дневният ред на Турция в Сирия не съвпада винаги с този на Вашингтон, Великобритания или Франция, а камо ли с този на Русия.

Макар че турският президент Ердоган разреши на американски самолети да ползват военновъздушната база в Инджирлик за полети над Сирия, собствените му войски насочват огъня си срещу сирийските кюрди, които Вашингтон смята за най-добрите си местни съюзници срещу "Ислямска държава" до момента. Руските ответни мерки засега са предимно символични. Външният министър Сергей Лавров отмени планираното си за днес посещение в Турция, а един от големите руски туроператори, Натали турс, обяви, че преустановява продажбите на екскурзии в Турция. Миналата година руснаците бяха 12 процента от туристите в Турция.

НАТО е изправена пред криза в Близкия изток

"НАТО е изправена пред криза в Близкия изток, след като Турция свали руски боен самолет", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Свалянето на самолета отново привлича вниманието към сценарий, от който Пентагонът и партньорите му се опасяват от месеци: потенциален конфликт заради припокриващи се въздушни мисии над Сирия, като Русия подкрепя правителството на сирийския президент Башар Асад, а водената от САЩ коалиция нанася въздушни удари срещу "Ислямска държава", пише вестникът. Макар че Турция и САЩ се противопоставят на Асад, техните бойни самолети избягват сирийските войски и вместо това бомбардират групировката "Ислямска държава", която контролира части от Сирия и Ирак. Руските самолети удрят предимно различни от ИД бунтовнически групи, включително някои, които са подкрепяни от САЩ и Турция, отбелязва "Вашингтон пост".

Инцидентът може да усложни дипломатическите усилия за постигане на по-добра международна координация в борбата срещу ИД. Тази радикална групировка пое отговорността за нападенията в Париж от 13 ноември, в които бяха убити най-малко 130 души, както и за свалянето на руския пътнически самолет на 31 октомври над египетския Синайски полуостров, когато загинаха всичките 224 души на борда, отбелязва "Вашингтон пост".

Източник: БТА