Американското правителство провежда обучение по кибератаки
Американското правителство провежда обучение по кибератаки / снимка: morguefile.com

Учение за реагиране при кибератака бе проведено в американския град Айдахо Фолс в рамките на едноседмично обучение на Министерството за вътрешната сигурност на САЩ в помощ на промишлеността в битката им срещу хакерски атаки, съобщи Ройтерс.

Учението бе осъществено с партньорството на Националната лаборатория на Айдахо, която провежда ядрени изследвания и разполага с технологичен опит, използван в много промишлени отрасли.

Министерството за вътрешната сигурност на САЩ има програми за киберсигурност, предназначени за американските предприятия в Айдахо Фолс, където живеят близо 55 000 души. Министерството се безпокои от увеличаващите се кибератаки срещу промишлеността и провежда учения в тази насока веднъж месечно с цел да повиши вниманието към реални кибератаки, посочва Ройтерс. Ученията са посещавани обикновено от представители на енергийния, петролния, газовия и транспортния сектор, уточнява БТА.

Вместо обичайните 12 часа, сегашното учение бе сведено до два часа за демонстрация пред журналисти, участвали на двудневното медийно събитие, което приключи вчера.

Сценарият беше на промишлен шпионаж. Фиктивната компания ACME е разработила нов химически продукт и химическата компания „Барни Адвансд Доместик Кемикал Ко” (Bаrney Advanced Domestic Chemical Co) се опитва да открадне тайната формула, за да провали конкурента си и да го отстрани от бизнеса, като за целта използва уменията на хакери и върши хакерска атака.