Американски удари срещу Иран крият опасност от пълномащабна война в Близкия Изток
Американски удари срещу Иран крият опасност от пълномащабна война в Близкия Изток / снимка: Reuters, архив

Евентуални американски военни удари срещу Иран ще разклатят политическия контрол на режима и ще отслабят капацитета му да нанесе ответни удари. Иранците обаче вероятно ще успеят да отвърнат директно или чрез свои наместници, което крие опасност от пълмомащабна война в Близкия Изток. Това съобщи АП, позовавайки се на заключенията в доклад относно плюсовете и минусите от евентуална военна операция.

Според оценките в анализа продължителни удари от страна на САЩ могат да разрушат най-важните ядрени обекти на Иран и да отслабят военните му сили, но те само ще забавят - но няма да спрат - стремежа на Ислямската република да се сдобие с атомна бомба.

Документът е съставен от бивши правителствени представители, експерти по национална сигурност и пенсионирани армейски офицери. Най-важното заключение от него е, че за постигането на по-голям резултат от временно разстройване на иранската ядрена програма ще е необходима военна операция - включително по земя и суша - по-тежка от войните в Ирак и Афганистан взети заедно.

Един от ключовите аргументи против подобни удари срещу Ислямската република е, че това би затвърдило представата за САЩ като антимюсюлманска държава. Тази представа е свързана с водените от Вашингтон нахлувания в Ирак и Афганистан и се затвърди от трейлъра на антиислямския филм, който може да е причината за смъртоносното нападение срещу американското посолство в Либия.

"Плановиците и специалистите трябва да имат предвид, че размириците, последвали появата на трейлъра на някакъв си филм в интернет, вероятно са само част от това, което може да се случи след евентуален удар - на израелците и САЩ - срещу Иран", каза пенсионираният ген.-лейтенант Грегъри Нюболд, един от подписалите доклада и бивш началник по операциите към Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ.

Сред другите подписали документа са бившият съветник по националната сигурност на Джордж Буш-младши, Брент Скоукрофт, бившият пом.-държавен секретар Ричард Армитидж, бившите сенатори Сам Нън и Чък Хейгъл, както и двама началници на американското Централно командване, ген. от морската пехота Антъни Зини и адмирал Уилям Фалън.

Според анализа за евентуална кампания с по-амбициозни цели като свалянето на иранския режим от твърдолинейни духовници или подкопаването на иранското влияние в Близкия изток ще е необходимо САЩ да окупират част от Иран или цялата страна.

"С оглед на огромните площ и население на Иран и силата на иранския национализъм, по наши оценки за окупация на Иран ще са нужни повече ресурси и личен състав, отколкото САЩ разгърнаха в Ирак и Афганистан през последните 10 години взети заедно", се изтъква в доклада. (БТА)