Американска експертна група даде положително становище за имунизирането на деца от 5 до 11 години с ваксината срещу COVID на Pfizer, което е предпоставка съвсем скоро препаратът да бъде одобрен за прилагане при около 28 милиона деца в САЩ, предаде Франс прес.

Становището на групата има единствено консултативен характер, но то почти винаги се приема от американското Управление за храните и лекарствата. Ако регулаторът разреши ваксината за тази възрастова група, поставянето й би могло да започне още в началото на ноември.

Китай започва да ваксинира деца на 3-годишна възраст

"Децата съвсем не са защитени от вредите, които причинява COVID -19", напомни Питър Маркс, който временно оглавява Службата за изследване и оценка на ваксините към Управлението.

От началото на пандемията в САЩ са установени над 1,9 милиона случая на COVID при деца от 5 до 11 години. Над 8300 деца на тази възраст са били хоспитализирани, а около 100 са починали. Децата, заразили се коронавируса, може да развият мултисистемен възпалителен синдром, предупреди той.

Момченце на една година от Шумен е с COVID-19

Дозата за малки деца представлява една трета от количеството от ваксината на Pfizer, препоръчвано за всички на възраст от 12 години нагоре. Moderna също проучва възможността ваксината й да се поставя на малки деца, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА