/ БГНЕС, архив
Американки дрон е унищожил танк руско производство в Сирия през уикенда, предаде Ройтерс, като се позова на американски представители.
 
Ударът е бил нанесен от дрон в района на Ал Табия в неделя. Унищоженият танк е бил Т-72. На пресконференция генерал лейтенант Джефри Хариган, високопоставеният командващ американските военновъздушни сили в Близкия изток, отказа да направи предположения кой е карал танка. Според пожелал да остане анонимен американски представител в нападението са били убити най-малко двама членове на проправителствените сили. Танкът е бил унищожен, след като е навлязъл в обсега на стрелба на подкрепяни от САЩ сили.
 
Американският министър на отбраната Джеймс Матис омаловажи инцидента. "Това може да са били само няколко местни момчета, вършещи нещо. Не бих искал да му придавам значение на голяма атака", каза той.

Израел свали проникнал от Сирия ирански дрон
 
Ударът бе нанесен по-малко от седмица след голям сблъсък между проправителствени сили и коалиционните сили в нощта на 7 срещу 8 февруари, в който може би са загинали над 100 души от проправителствените сили.
 
Оглавяваната от САЩ коалиция каза, че тогава е отблъснала атака близо до река Ефрат, предприета от стотици военни, поддържащи режима на Башар Асад, които са били подкрепяни от артилерия, танкове, гранатомети.

Сирийски бунтовници свалиха руски военен самолет, Русия отвърна на удара
 
Този инцидент подчерта риска от бъдещи конфликти в богатия на петрол сирийски изток, където подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (съюз от кюрдски и арабски сили) контролира части от територията след офанзивата си срещу Ислямска държава. Асад, подкрепян от Русия и от шиитски милиции, подкрепяни от Иран, каза, че иска да си върне всеки сантиметър от територията на Сирия.
БТА