От фритюрника до резервоара: Дали използваното готварско олио е екологичното решение за старите двигатели с вътрешно горене? Чилиецът Рудолфо Рада използва тази технология в преустроения си кемпер. Неговата мисия с кемпера е да образова за рециклирането. Целта му – безплатен трансграничен транспорт, предаде NOVA NEWS.

Специалното за неговия кемпер - работи с рециклирано олио. „Тази кола се казва ЕДО кемпер. Върви с две горива - използвано олио и дизел. Така че има две различни горивни линии”, обяснява Рудолфо. За да премине от дизел към готварско масло или обратно, мъжът използва малък бордови компютър, който показва температурата на маслото.

Тази система работи само със 100% растително масло, което, много важно, трябва да се загрее. Първо трябва да стартирам двигателя на дизел, така че охлаждащата вода на двигателя да се загрее и тази топла вода след това да загрее маслото с помощта на водна спирала. По този начин олиото е по-течно и фино”, уточнява Рудолфо.

Чрез нагряване на растителното масло в отделен резервоар, алтернативното гориво достига вискозитет и свойства на горене, сходни на дизела. Растителното масло не е подходящо като гориво за бензинови двигатели. По-старите дизелови двигатели, от друга страна, могат лесно да бъдат преобразувани, тъй като технологията, използвана в системите за впръскване и запалване, е здрава.